0
1
σχόλια
443
λέξεις
CULTURE
Η αντισυμβατική Νεοϋορκέζα συγγραφέας και κριτικός Fran Lebowitz συναντά τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου για μια συζήτηση στη Στέγη που μπορούμε να δούμε και online
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
14 Μαρτίου 2022
«Αν η Νέα Υόρκη ήταν γυναίκα, θα ήταν η Fran Lebowitz». Αντισυμβατική με καυστικό χιούμορ, μανιώδης καπνίστρια και αναγνώστρια, συγγραφέας που όμως έχει writer’s block εδώ και δεκαετίες, όπως λέει η ίδια, συνεργάτρια του Andy Warhol στο περιοδικό Interview. Η Lebowitz που έγινε πιο γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, “Pretend It’s a City” του Martin Scorsese (υποψήφια για βραβείο Emmy στην κατηγορία Εξαιρετικού Ντοκιμαντέρ ή Σειράς Μη Μυθοπλασίας). έρχεται στη Στέγη για μια συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και την ελληνική νοηματική γλώσσα.Μπορείτε να κλείσετε θέση για την διαδικτυακή μετάδοση εδώ

Ακολουθούν μερικοί από τους αφορισμούς της Fran που την έκαναν διάσημη μαζί με τα βιβλία, τα δοκίμιά της και τις συνεντεύξεις της και την βάφτισαν πνευματική κληρονόμο της Dorothy Parker.

«Σκέψου πριν μιλήσεις. Διάβασε πριν σκεφτείς»

«Υπάρχει ένα πράγμα που έχει εξαφανιστεί, όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά από ολόκληρο τον κόσμο, είναι η ιδέα να ντρέπεσαι για οτιδήποτε».

«Δεν γνώρισα ποτέ κανέναν που να μην είχε ένα πολύ έξυπνο παιδί. Αναρωτιέστε τι συμβαίνει με αυτά τα παιδιά όταν ενηλικιωθούν;».

«Η καλύτερη φήμη είναι η φήμη ενός συγγραφέα. Είναι αρκετό για να κλείσεις ένα τραπέζι σε ένα καλό εστιατόριο, αλλά όχι αρκετό για να σε διακόψουν όταν τρως».

«Η ρομαντική αγάπη είναι ψυχική ασθένεια. Αλλά είναι ευχάριστη. Είναι ναρκωτικό. Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και αυτό είναι το νόημα. Θα ήταν αδύνατο να ερωτευτείς κάποιον που βλέπεις πραγματικά όπως είναι».

«Ένα βιβλίο δεν πρέπει να είναι καθρέφτης. Υποτίθεται ότι είναι μια πόρτα».

«Η ιστορία της ζωής σου δεν θα ήταν καλό βιβλίο. Μην προσπαθήσεις καν».

«Δεν υπάρχει εσωτερική γαλήνη. Υπάρχει μόνο νευρικότητα και θάνατος».

«Η ζωή είναι κάτι που συμβαίνει όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς».

«Το αγαπημένο μου ζώο είναι η μπριζόλα»

«Αν είσαι σκύλος και ο ιδιοκτήτης σου προτείνει να φορέσεις πουλόβερ, πρότεινέ του να φορέσει ουρά».

«Το αντίθετο του να μιλάς δεν είναι να ακούς. Το αντίθετο από το να μιλάς είναι να περιμένεις»

«Όταν φεύγεις από τη Νέα Υόρκη, εκπλήσσεσαι με το πόσο καθαρός είναι ο υπόλοιπος κόσμος. Η καθαριότητα δεν αρκεί.»

«Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες, οι μέσοι άνθρωποι μιλούν για πράγματα και οι μικροί άνθρωποι μιλούν για το κρασί».

«Προτιμώ τους νεκρούς συγγραφείς γιατί δεν τους συναντάς στα πάρτι».

«Γράφω τόσο αργά, που θα μπορούσα να γράφω με το αίμα μου και να μην κάνω κακό στον εαυτό μου».

«Η επιτυχία δεν με χάλασε, ήμουν πάντα ανυπόφορη».

«Πρέπει να διαφωνήσω με τον όρο «ένα απλό παιδί», γιατί η συντροφιά ενός απλού παιδιού είναι απείρως προτιμότερη από αυτή ενός απλού ενήλικα».

«Στην πραγματική ζωή, σας διαβεβαιώνω, δεν υπάρχει άλγεβρα»

«Αν οι σεξουαλικές σας φαντασιώσεις ενδιέφεραν πραγματικά τους άλλους, δεν θα ήταν πια φαντασιώσεις».


Διαβάστε επίσης: Μάρτιος στη Στέγη
 
εμφάνιση σχολίων