0
1
σχόλια
233
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Από τον Γάλλο συγγραφέα Ντανιέλ Πενάκ
 
DOCTV.GR
1 Μαρτίου 2022
Οι κακοί μαθητές μας -αυτοί για τους οποίους λένε ότι δεν έχουν μέλλον- ποτέ δεν πάνε μόνοι στο σχολείο. Αυτό που μπαίνει στην τάξη είναι ένα κρεμμύδι: φλούδες από στεναχώρια, φόβο, ανησυχία, μνησικακία, θυμό, ανικανοποίητες επιθυμίες, οργισμένες αρνήσεις σωρευμένες πάνω σε ένα φόντο από ένα παρελθόν ντροπής, από ένα απειλητικό παρόν, από ένα καταδικασμένο μέλλον.

Κοιτάξτε τους. Έρχονται εδώ με το σώμα τους μισοαναπτυγμένο και την οικογένειά τους στην πλάτη, μέσα στη σάκα. Στην πραγματικότητα, το μάθημα μπορεί ν' αρχίσει μόνο όταν αφήσουν τον μπόγο στο δάπεδο και ξεφλουδιστεί το κρεμμύδι.

Είναι δύσκολο να εξηγηθεί αλλά συχνά αρκεί ένα βλέμμα, μια λέξη φιλική, μια φράση από έναν έμπιστο ενήλικα, ειπωμένη με σαφήνεια και σταθερότητα, για να διαλυθούν αυτά τα ψυχικά άλγη, να ανακουφιστούν αυτά τα πνεύματα, να στεριώσουν σε έναν ενεστώτα αυστηρά της οριστικής.

 
O Ντανιέλ Πενάκ γεννήθηκε στην Καζαμπλάνκα το 1944. Από τους γνωστότερους σύγχρονους Γάλλους συγγραφείς, ο Πενάκ έγινε παγκόσμια γνωστός με το βιβλίο του "Σαν μυθιστόρημα" (μτφρ. Ρένα Χατχούτ, Εκδ. Καστανιώτη 1999). Πολυγραφότατος, έχει γράψει μεταξύ άλλων και πολλά παιδικά μυθιστορήματα. Από τα μυθιστορήματα για μεγάλους, ειδικό βάρος έχουν τα βιβλία που έγραψε με πρωταγωνιστές τα μέλη της οικογένειας Μαλοσέν. Πιο πρόσφατο έργο του το μυθιστόρημα "Le dictateur et le hamac" (2003).


Διαβάστε επίσης:
Γράμμα μιας νηπιαγωγού σε μητέρα: Γιατί φορούν χειροπέδες στα παιδιά μας,
Πως να χτίσετε την ηθική νοημοσύνη του παιδιού σας
Τσβάιχ: Μην καταπιάνεστε με τον οίκτο

 
εμφάνιση σχολίων