0
1
σχόλια
375
λέξεις
ΖΗΝ
Η γλυκιά μελιτζάνα συνδυάζεται ιδανικά με τη νοστιμιά του κιμά σε μια συνταγή για ζουμερή Πίτα με Μελιτζάνα, Κιμά και μυρωδικά σε χωριάτικο φύλλο
 
DOCTV.GR
8 Απριλίου 2022
ΥΛΙΚΑ:
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο 700 γρ,
6 μελιτζάνες τσακώνικες (οι τσακώνικες δεν θέλουν ξεπίκρισμα), 1½ φλιτζ. ελαιόλαδο,
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος,
250 γρ. κιμάς χοιρινός,
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη,
1 φλιτζ. λευκό κρασί,
1 συσκευασία τομάτα στον τρίφτη Μπαρμπα-Στάθης 250 γρ, λίγο μοσχοκάρυδο,
λίγο μπαχάρι,
½ ματσάκι μαϊντανός,
½ κ.γλ. ζάχαρη, αλάτι-πιπέρι,
250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
½ ποτηράκι του κρασιού γάλα, για άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους περίπου 1-2 εκ., τις αλείφουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και ψήνουμε στο γκριλ και από τις 2 πλευρές. Τις βγάζουμε από το γκριλ και τις αφήνουμε για λίγο κατά μέρος. Ρίχνουμε ½ φλιτζ. ελαιόλαδο σε μια πλατιά και σχετικά ρηχή κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να σοταριστεί καλά χωρίς να τον πολυανακατεύουμε και να τον σπάμε. Μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε και αυτά να σοταριστούν για 5 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φέτα (δηλαδή: την τομάτα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, τον μαϊντανό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι). Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει στεγνός.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με ένα πινέλο ένα μεγάλο ταψί με ελαιόλαδο. Βγάζουμε τα φύλλα από τη συσκευασία τους και τα ανοίγουμε πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια. Τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα για να μην χάσουν την υγρασία τους.
Απλώνουμε στη βάση του ταψιού τα 4 φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα με το πινέλο. Καλύπτουμε με μία στρώση μελιτζάνες (βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη χωρίς να αφήνουμε κενά). Από πάνω ρίχνουμε τη φέτα φροντίζοντας να πάει παντού και στο τέλος τον κιμά. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε καλά ένα-ένα. Το τελευταίο φύλλο το αλείφουμε με το γάλα.
Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την πίτα σε κομμάτια, χωρίς να φτάνει το μαχαίρι μέχρι κάτω και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

 
Διαβάστε επίσης:
Κιμαδόπιτα με κοτόπουλο και μπαχαρικά
Τι σημαίνει 5 μερίδες φρούτων - λαχανικών την ημέρα;
ΣΥΝΤΑΓΗ: Μπισκοτάκια χωρίς αλεύρι

 
εμφάνιση σχολίων