1
1
σχόλια
364
λέξεις
CULTURE
Ένα ονειρικό θεατρικό από την Αργυρώ Χιώτη στη Στέγη, το λιμπρέτο του The Boy, ένα φιλμ μικρού μήκους και μια έκθεση
 
DOCTV.GR TEAM | ΦΩΤΟ: ONASSIS CULTURE
2 Φεβρουαρίου 2022
Ο Γιανούλης Χαλεπάς είναι η μεγάλη μορφή της ελληνικής γλυπτικής. Η μεγαλοφυΐα του από την μία και η ασκητική ζωή του με φόντο τα βουνά της Τήνου αποτελούν μια γοητευτική βιογραφική ιστορία. Ο «Ροντέν της Ελλάδας» και ο «άγιος, τρελός, η ιδιοφυΐα, ο καταραμένος καλλιτέχνης» συνυπάρχουν στο έργο της Αργυρώς Χιώτη που θα δούμε στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 10 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου.

Από τη γέννησή του στον Πύργο της Τήνου μέσα στα μάρμαρα του οικογενειακού εργαστηρίου έως τη θρυλική Κοιμωμένη του στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών κι από τον ψυχιατρικό εγκλεισμό και την πολύχρονη απομόνωση στα βουνά του νησιού του έως την αφύπνιση και την ορμητική του αναγέννηση που τον καθιέρωσε στα γεράματα. «Ο νέος (γέρος) Χαλεπάς ξεπέρασε τον παλιό (νεαρό)» έλεγε ο ίδιος.

Η Αργυρώ Χιώτη περπατά τον δύσβατο δρόμο του γλύπτη, ανάμεσα στη σιωπή και στο παράλογο υπό τους ήχους ενός libretto από τον The Boy και τη μουσική του Jan Van Angelopoulos και το σκηνικό χώρο της Έφης Μπίρμπα και μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών.

Παράλληλα το φιλμ μικρού μήκους «Χαλεπάς» κάνει πρεμιέρα στις 2 Φεβρουαρίου, στο Onassis Channel στο YouTube με την υπογραφή του The Boy και της Αργυρώς Χιώτη. Η ταινία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο καλλιτεχνικής υποτροφίας έρευνας και ανάπτυξης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Στο διάστημα της έρευνας η καλλιτεχνική ομάδα ταξίδεψε στη Τήνο και στο σύμπαν του καλλιτέχνη (με πρωταγωνιστές τον Σίμο Κακάλα, τη Μαρία Πανουργιά και την Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη). Δείτε το φιλμ εδώ:


Τον Φεβρουάριο έρχεται και η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» (18 Φεβρουαρίου - 5 Ιουνίου 2022, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη). Η μεγάλη ρετροσπεκτίβα για το έργο του καλλιτέχνη (επιμέλεια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, σχεδιασμός Παύλος Θανόπουλος) έχει ως αφορμή την πρόσφατη απόκτηση ενός συνόλου έργων του από το Ιδρυμα Ωνάση –η πιο ολοκληρωμένη συλλογή για το έργο και τη ζωή του Χαλεπά, με δημιουργίες απ΄ όλες τις περιόδους της ζωής του


«ΧΑΛΕΠΑΣ»: 10 - 27 Φεβρουαρίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, οι παραστάσεις στις 24, 25 & 26 Φεβρουαρίου έχουν ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, ελληνικούς υπέρτιτλους για κωφούς και βαρήκοους και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία.
εμφάνιση σχολίων