0
1
σχόλια
333
λέξεις
CULTURE
«Ας ισορροπήσουμε για να μη χαθούμε». Η διεθνής παράσταση Εγκάρσιος Προσανατολισμός έρχεται τον Δεκέμβριο στη Στέγη
 
DOCTVGR | ΦΩΤΟ: JULIAN MOMMERT
1 Δεκεμβρίου 2021
– «Mια παρατεταμένη πράξη καλλιτεχνικής μαγείας που δημιουργήθηκε μπροστά στα μάτια μας από τους ανυπέρβλητα ακριβείς ερμηνευτές» -New York Times.

– «Αν ο Μιχαήλ Άγγελος ζούσε τώρα, μια τέτοια δουλειά δεν θα μας παρέδιδε;» -auditorium. kr

– «Kόσμημα εφευρετικότητας και ομορφιάς» -Le Progrès

– «O Παπαϊωάννου είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους τέσσερις πιο σημαντικούς χορογράφους στον κόσμο» έγραψε η εφημερίδα Le Figaro.

Η παραγωγή της Στέγης και του Δημήτρη Παπαϊωάννου, με πάνω από 20 σπουδαίους διεθνείς συμπαραγωγούς, άρχισε το παγκόσμιο ταξίδι της τον Ιούνιο του 2021.

Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου έρχεται μετά την περίφημη τριλογία του, η οποία απαρτίζεται από την «Πρώτη Ύλη» και τα δύο έργα που περιόδευσαν (και ακόμη περιοδεύουν) διεθνώς, σε συμπαραγωγή της Στέγης: “Still Life” και «Ο Μεγάλος Δαμαστής». Το αμέσως προηγούμενο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου, το οποίο επίσης παρουσιάστηκε στη Στέγη, ήταν το “Since She”, με το Χοροθέατρο Wuppertal της Pina Bausch (18-21/12/2018).

Διαβάστε επίσης: 4 διεθνείς παραστάσεις στη Στέγη

Τι είναι ο Εγκάρσιος Προσανατολισμός; Ο Εγκάρσιος Προσανατολισμός ονομάζεται η μέθοδος που χρησιμοποιούν τα έντομα για να διατηρούν μια σταθερή γωνία προς μια μακρινή πηγή φωτός για προσανατολισμό, ο λόγος για τον οποίο πετούν προς ό,τι λάμπει. Στο σημείωμά του ο Δημήτρης Παπαϊωάννου εξηγεί: «Γράφω τα έργα μου ενώ τα κατασκευάζω στις πρόβες. Προετοιμάζω υλικό μόνο για να ξεκινήσω τη διαδικασία και –τις περισσότερες φορές– το πετάω. Έχω αποφασίσει να μη γνωρίζω τι φτιάχνω πριν και κατά τη διάρκεια. Στο τέλος, αν είμαι τυχερός, εμφανίζεται το έργο και προσπαθώ να το καταλάβω και να το τελειοποιήσω. Κρατάω το δικαίωμα να τα αλλάξω όλα την ύστατη στιγμή. Οπότε, είναι δύσκολο για μένα να σας μιλήσω για κάτι πριν δημιουργηθεί. Τι να τις κάνει κανείς τις προθέσεις; Η τέχνη είναι πράξη. Αν σας μιλήσω, είναι σίγουρο ότι είτε θα σας παραπλανήσω είτε θα προδώσω το έργο».


 Info: Εγκάρσιος Προσανατολισμός, 22-12-2021 —16-01-2022, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα. Εισιτ: 5-55 ευρώ


Διαβάστε επίσης: Τι θέλεις;» Η νέα σεζον στη Στέγη
 
εμφάνιση σχολίων