0
1
σχόλια
297
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Της Ματίνας Παπαχριστούδη
 
DOCTV.GR
21 Οκτωβρίου 2021
Είναι εντυπωσιακό και συνάμα αποκαλυπτικό για την κατάντια των ελληνικών μίντια. Στις επιχειρούμενες αλλαγές του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα, μέχρι στιγμής η σοβαρότερη και εντονότερη αντίδραση έρχεται από το εξωτερικό: Τις δημοσιογραφικές ενώσεις και φορείς, ανάμεσα τους τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, οι οποίες εγκαλούν την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη για περαιτέρω υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου. Η προειδοποίηση, την οποία υπογράφουν συνολικά 7 διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις, είναι σαφής: Ακόμη κι αν κυβέρνηση φέρει τελικά προς ψήφιση τις αλλαγές του άρθρου 191, καλεί τους βουλευτές να τις απορρίψουν! Αναφέροντας πως μόνο η Ουγγαρία του Όρμπαν «ποινικοποίησε» την ελεύθερη άποψη μέσω διαδικτύου, με πρόσχημα τη διάδοση παραπληροφόρησης, οι διεθνείς οργανώσεις αναφέρουν συγκεκριμένα πως «τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ήδη απειλές από καταχρηστικές υποθέσεις και ποινές φυλάκισης για συκοφαντική δυσφήμηση. Η ενίσχυση του άρθρου 191 θα δημιουργήσει απλώς έναν ακόμη δρόμο που οδηγεί τους δημοσιογράφους προς την ποινική δίωξη και τη φυλάκιση».

Εν τω μεταξύ, η δημόσια διαβούλευση έληξε. Εντυπωσιακό είναι πως δεν υπήρξε κάποια έντονη αντίδραση από τα ίδια τα μίντια, τους εκδότες και μεγαλοδημοσιογράφους που κατέχουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Όλοι τους, ως ιδιοκτήτες αλλά και οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις εκβιαστικές αγωγές και την απειλή φυλάκισης σε περίπτωση που «προκαλέσουν ανησυχία» στους πολίτες με δημοσιεύματά τους ή αναπαραγάγουν σε ρεπορτάζ θέσεις και απόψεις που θα χαρακτηριστούν από την οποιαδήποτε εξουσία ως «ψευδείς». Η απουσία αντίδρασης πιστοποιεί την πλήρη υποταγή τους στην πολιτική εξουσία, με αντάλλαγμα τα εκατομμύρια των κρατικών επιδοτήσεων-ενισχύσεων.

Η λογοκρισία και φίμωση Μέσων και δημοσιογράφων, που έχει επιτευχθεί με την πλήρη χειραγώγηση τα προηγούμενα χρόνια, επεκτείνεται στα ψηφιακά ΜΜΕ και το διαδίκτυο, αφορά δε πλέον όλους — και την περίφημη «δημοσιογραφία των πολιτών». Αυτή που ξεδιάντροπα ορισμένες φορές χρησιμοποιούν Μέσα χωρίς δημοσιογραφικό προσωπικό για να αποκτήσουν «ρεπορτάζ».

 
Via ΠΡΙΝ
 
εμφάνιση σχολίων