0
1
σχόλια
423
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ένα ρεπορτάζ που ΔΕΝ κάνει το γύρο του διαδικτύου και των ελληνικών ΜΜΕ
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: INSTAGRAM, KYRIAKOS_
22 Σεπτεμβρίου 2021
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 το Reporters United αποκαλύπτει πως, «η ελληνική κυβέρνηση έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας –με ρήτρα εμπιστευτικότητας– με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λόμπινγκ του κόσμου, την πολυεθνική Edelman, με σκοπό την επικοινωνιακή στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χρηματοδοτούμενη όμως με δημόσια κεφάλαια».

Είχε προηγηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, η αποκάλυψη πως στο αεροσκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ επέβαινε και ο Stan Greenberg, διάσημος Αμερικανός επικοινωνιολόγος.

«Όχι, δεν πληρώνεται από πουθενά. Είναι συνομιλητής και γνωστός του Πρωθυπουργού από παλιά. Δεν πληρώνεται από κάποιους. Επόμενη ερώτηση;» είχε απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα εύλογα ερωτήματα σχετικά με την παρουσία του και την αμοιβή του.

«Αυτό που δεν είπε το Μαξίμου αλλά και ο κ. Οικονόμου είναι πως, ανεξάρτητα από τον ρόλο του Γκρίνμπεργκ, η ελληνική κυβέρνηση έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας με ρήτρα την πολυεθνική Edelman (…) Το μέιλ έχει ημερομηνία 23 Ιουνίου του 2021 και απευθύνεται σε ανταποκριτή μεγάλου μέσου με βάση τις Βρυξέλλες. Τον ενημερώνει για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την ευρωπαϊκή διακήρυξη για την υποστήριξη των LGBTQ+ δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Αποστολέας του δεν ήταν κάποιο στέλεχος του ελληνικού δημοσίου, αλλά υπάλληλος της εταιρείας Edelman, η οποία προσφέρει υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων και στρατηγικής επικοινωνίας για λογαριασμό πολυεθνικών εταιρειών αλλά και κυβερνήσεων. Το μέιλ του εκπροσώπου της Edelman, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Reporters United, καταλήγει: «Παρακαλώ ενημερώστε μας εάν έχετε άλλα ερωτήματα».

Η προσέγγιση στον δημοσιογράφο έγινε ύστερα από την κριτική που είχε ασκηθεί στην ελληνική κυβέρνηση για την απουσία της από τη λίστα των χωρών που υπέγραψαν τη διακήρυξη, ως αντίδραση στη νομοθετική πρωτοβουλία της Ουγγαρίας να απαγορεύσει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους…» γράφει το RU, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του οποίου προκύπτει πως από τη Διαύγεια η διεθνής εταιρεία δημοσίων σχέσεων έχει κερδίσει, χωρίς να υπάρχει άλλη προσφορά, σχετικό διαγωνισμό (που τον έτρεξε η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων & Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» ή Enterprise Greece Δεκέμβριος 2020 - Ιανουάριος 2021) προκειμένου να παρασχεθούν στην κυβέρνηση υπηρεσίες στρατηγικής επικοινωνίας.. Ο Γκρίνμπεργκ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την Edelman, όταν το 2009 προσλήφθηκε ως senior consultant στον τομέα των δημοσίων υποθέσεων

«Παρότι αρχικά η διακήρυξη του έργου αναφέρεται κάπως αφηρημένα στη «θετική προβολή της Ελλάδας», στη διακήρυξη γίνεται σαφές πως το διακύβευμα είναι τελικά η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης, και πιο συγκεκριμένα «η προστασία και προβολή της φήμης της». Γι αυτό άλλωστε και γίνεται λόγος για «χαρτογράφηση opinion leaders και key media contacts [επαφών στα ΜΜΕ], που θα αποτελέσουν τους βασικούς συνομιλητές της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εκεί
 
εμφάνιση σχολίων