0
2
σχόλια
382
λέξεις
CULTURE
Τι σχέση έχουν οι τομάτες με τον πόλεμο; Αστυνομικό θρίλερ και, ταυτόχρονα, αγροτική κωμωδία, από τον διακεκριμένο εικαστικό Ziad Αntar. Την περφόρμανς “Bladder Diplomacy” συνοδεύει το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου  «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες»
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ONASSIS CULTURE
 
1 Οκτωβρίου 2021
Πατάτες, βλαβερά ζιζάνια, εμφύλιοι πόλεμοι, γεωπολιτικά παιχνίδια, διεθνής διπλωματία, καλλιέργεια πατάτας και τομάτας στην Ανατολική Μεσόγειο, προσωπικές οικογενειακές ιστορίες. Η αγροτική σάτιρα με τη μορφή περφόρμανς-ομιλίας Bladder Diplomacy  έρχεται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 16 και 17 Οκτωβρίου.

Η περφόρμανς που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα διερευνά ριζικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και τις διατροφικές συνήθειες που έχουν σπείρει σε αυτά τα εδάφη οι θεωρίες του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποιημένης αγροτικής οικονομίας, αλλά και τις ανατροπές και τη μυστηριώδη ανθεκτικότητα των ιθαγενών σπόρων.

O τίτλος αναφέρεται στη διαβόητη «διπλωματία της ουροδόχου κύστης»: αυτήν εξασκούσε ο (αποθανών πια) Πρόεδρος της Συρίας, Χαφέζ αλ-Άσαντ, κάνοντας δεκάωρες διαβουλεύσεις και υποχρεώνοντας έτσι τους αντιπάλους του σε υποχώρηση – πόσες ώρες μπορεί να αντέξει κανείς χωρίς να πάει στην τουαλέτα;
 
«Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες». Τι σχέση έχουν οι «βιοπολιτικές πατάτες» του Λιβάνου με τις «βιοφιλοσοφικές τομάτες» του θεσσαλικού κάμπου; Η απάντηση δίνεται με το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου που παρουσιάζεται αμέσως μετά την performance-lecture του Ζiad Antar. Η ταινία, που ήταν η ελληνική επιλογή για τα βραβεία Όσκαρ του 2020, μας ταξιδεύει σε ένα ερημωμένο χωριό του θεσσαλικού κάμπου. Με την πίστη πως κάθε φυτό θέλει και τη μουσική του, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στήνοντας ηχεία στα χωράφια τους και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας.
 

 
Συντελεστές Bladder Diplomacy
Δημιουργία & Ερμηνεία: Ziad Antar
Καλλιτεχνική Συνεργάτρια: Rasha Salti
Βοηθός Παραγωγής: Nayla Mabsout
Παραγωγή: Στέγη tου Ιδρύματος Ωνάση
Συντελεστές «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες»
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου 
Παραγωγή: Σπύρος Μαυρογένης, Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ
Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μαριάννα Οικονόμου, Αργύρης Τσεπελίκας, Δημήτρης Κορδέλας
Πρόσθετη Φωτογραφία: Δημήτρης Κασιμάτης
Ήχος: Άρης Καφετζής, Γιάννης Αντίπας, Μαριάννα Οικονόμου

Το Bladder Diplomacy θα παιχτεί στα αγγλικά χωρίς υπέρτιτλους 
«Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» θα προβληθεί στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους


Διαβάστε επίσης:
Ο Καραθάνος σκηνοθετεί «Προμηθέα» στη Στέγη
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Μαρίνα Αμπράμοβιτς – Ουλάι
7 στάσεις για τον ΟκτώβριοBladder Diplomacy. Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 16 & 17 Οκτωβρίου 2021 | Μικρή Σκηνή 

 
εμφάνιση σχολίων