0
1
σχόλια
281
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Η δυσκολία της επίσημης γλώσσας κάνει πολλούς εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό, να αποφεύγουν το Ελσίνκι
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | UNSPLASH
8 Σεπτεμβρίου 2021
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι, «θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυτοανακηρυχθεί αγγλόφωνη πόλη». Αυτό προτείνει ο δήμαρχος της πόλης, Juhana Vartiainen, υποστηρίζοντας ότι πάρα πολλοί εξειδικευμένοι διεθνείς εργαζόμενοι, αποφεύγουν τη φινλανδική πρωτεύουσα λόγω της δυσκολίας της γλώσσας.

Η φινλανδία έχει δύο επίσημες γλώσσες: τη φινλανδική, με 15 πτώσεις γραμματικής, που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη για τους ξένους, και την σουηδική. Πολλές εταιρείες απαιτούν από τους Φινλανδούς και από τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να κατέχουν και τις δύο.

Η Φινλανδία, έχει έναν από τους υψηλότερους παγκοσμίως ψηφιακών νεοσύστατων επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η ανάπτυξη παρεμποδίζεται σοβαρά λόγω προβλημάτων στην προσφορά εργασίας. Η όλο και μεγαλύτερη έλλειψη σε τεχνολογικά και άλλα επαγγέλματα, ωθεί τη χώρα να αναζητά εργαζομένους  από το εξωτερικό.


«Έγινε πολύ αργά αντιληπτό στην πολιτική συνείδηση ότι χρειαζόμαστε μετανάστευση που βασίζεται στην απασχόληση»  



Το περασμένο έτος, η Φινλανδία προσπάθησε να προσφέρει στους ξένους εργαζόμενους την ευκαιρία να μετεγκατασταθούν στη Φινλανδία για 90 ημέρες για να διαπιστώσουν εάν θέλουν να κάνουν τη μετακόμισή τους μόνιμη. Παράλληλα, περίπου το 36% των ξένων φοιτητών στη Φινλανδία αποχωρούν μέσα σε ένα χρόνο από την αποφοίτησή τους, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, με τους περισσότερους από αυτούς να αναφέρουν τη γραφειοκρατία της μετανάστευσης, την υψηλή φορολογία και τις γλωσσικές δυσκολίες ως τους κύριους λόγους, που τους οδηγούν στο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Ο Vartiainen λέει ότι οι προσπάθειες της πόλης και της χώρας για να προσελκύσουν και να κρατήσουν ξένους επαγγελματίες αποδείχθηκε «μια φοβερή αποτυχία», προσθέτοντας ότι «έγινε πολύ αργά αντιληπτό στην πολιτική συνείδηση ότι χρειαζόμαστε μετανάστευση που βασίζεται στην απασχόληση».

 
Με πληροφορίες από: The Guardian, The Times



 
εμφάνιση σχολίων