0
1
σχόλια
396
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η Meral Şimşek καταγγέλλει πως βασανίστηκε από τις ελληνικές αρχές ενώ υποβλήθηκε και σε γυμνή σωματική έρευνα, καθώς προσπαθούσε να αποδράσει από την Τουρκία
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
14 Ιουλίου 2021
Η κούρδισσα συγγραφέας Meral Şimşek καταγγέλει πως ξυλοκοπήθηκε από τις ελληνικές αρχές ενώ υποβλήθηκε και σε γυμνή σωματική έρευνα, καθώς προσπαθούσε να αποδράσει από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bianet, καθώς και το gazeteduvar, αναφέρουν πως το περιστατικό συνέβη στις 29 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Şimşek, οι αρχές την κακοποίησαν για ώρες, παρόλο που είπε ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες στην Τουρκία για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και ότι είναι μέλος της PEN International.

Η Şimşek υποστηρίζει ότι τόσο η ίδια όσο και η Dicle, μια Σύρια γυναίκα που κρατείτο δίπλα της, παρενοχλήθηκαν από την ελληνική αστυνομία, ενώ ο υπολογιστής της και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό πετάχτηκαν στον ποταμό Έβρο, 24 ώρες αργότερα.


«Όταν τους βολεύει, χρησιμοποιούν τα ποιήματά μου. Αλλά όταν βρέθηκα σε ανάγκη, αποφάσισαν να με στείλουν πίσω στη χώρα όπου με δικάζουν και με συλλαμβάνουν λόγω των απόψεών μου»   

«Τους είπαμε πως περπατάμε 15 ώρες. Πως είμαστε νηστικές και χωρίς νερό. Τους δώσαμε τις ταυτότητές μας και κάπου τις προώθησαν. Ήρθαν κι άλλοι αστυνομικοί. Μας έγδυσαν. Έψαξαν ακόμα και μέσα στα γεννητικά μας όργανα. Κακοποιηθήκαμε. Μας έβαλαν σε ένα όχημα χωρίς πινακίδες που μύριζε αίμα κα μέσα είχε λεκέδες αίματος. Οδηγούσαμε για ώρες. Ο οδηγός άλλαξε τρεις φορές. Κάποια στιγμή μας έβγαλαν έξω από το όχημα. Νόμιζα πως θα μας σκοτώσουν και θα μας πετάξουν στο νερό. «Αυτό που κάνετε είναι παραβίαση δικαιωμάτων» τους είπα και τότε άρχισαν να με χτυπούν. Τελικά μας πέταξαν σε μία βάρκα και μας έστειλαν απέναντι».

Όταν μπήκαν ξανά στην Τουρκία στην ακτή της İpsala, η Şimşek συνελήφθη με την αιτιολογία ότι είχε παραβιάσει τη διεθνή απαγόρευση και πέρασε 8 μέρες πίσω από τα κάγκελα.

Η Şimşek είναι πολυβραβευμένη συγγραφέας ενώ ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί και στην Ελλάδα. «Όταν τους βολεύει, χρησιμοποιούν τα ποιήματά μου. Αλλά όταν βρέθηκα σε ανάγκη, αποφάσισαν να με στείλουν πίσω στη χώρα όπου με δικάζουν και με συλλαμβάνουν λόγω των απόψεών μου. Και όλα αυτά, μετά από ώρες παρενόχλησης, βίας, κράτησης, ανάρμοστης σωματικής έρευνας» δήλωσε η ίδια για τις ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές ακόμα δεν έχουν δώσει απαντήσεις για τις παραπάνω καταγγελίες. Η Συμπρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) και δικηγόρος Eren Keskin, δήλωσε ότι η Ελλάδα διέπραξε ένα μεγάλο διεθνές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και θα υπάρξει, γι’ αυτό, προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).
εμφάνιση σχολίων