0
1
σχόλια
374
λέξεις
ΖΗΝ
Βρετανική μελέτη δείχνει ότι ο καφές θα μπορούσε να συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες χρόνιας ανάπτυξης ηπατικής νόσου ή θανάτου
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ | UNSPLASH
25 Ιουνίου 2021
Από τον εσπρέσο στον στιγμιαίο. Ο καφές είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας για πολλούς από εμάς, ωστόσο μια νέα έρευνα δείχνει πως ίσως κάνει πολλά περισσότερα από το να μας ξυπνάει το πρωί.

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να αποφέρει οφέλη, με προηγούμενες μελέτες να δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του καρκίνου του ήπατος και στη μείωση του κινδύνου ηπατικής νόσου που σχετίζεται με το αλκοόλ. Η νέα Βρετανική μελέτη, δείχνει πως θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να νοσήσουμε ή να πεθάνουμε από χρόνια ηπατική νόσο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 494.585 συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών. Οι 384.818 έπιναν σταθερά καφέ σε σύγκριση με τους 109.767 που δεν κατανάλωναν κανενός είδους του ροφήματος. Ελέγχοντας την υγεία του ήπατος των συμμετεχόντων σταθερά, σε μια περίοδο σχεδόν 11 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν 3.600 περιπτώσεις χρόνιας ηπατικής νόσου, με 301 θανάτους και 1.839 περιπτώσεις απλής λιπώδους ηπατικής νόσου.
 

H ανάλυση αποκάλυψε ότι εκείνοι που έπιναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ και οποιουδήποτε είδους, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου  


Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ και το αν καπνίζουν ή όχι, η ανάλυση αποκάλυψε ότι εκείνοι που έπιναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ και οποιουδήποτε είδους, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου ή λιπώδους ηπατικής νόσου, από εκείνους που δεν κατανάλωναν καφέ. Παράλληλα, όσοι προτιμούσαν το ρόφημα είχαν επίσης 49% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από χρόνια ηπατική νόσο. H έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health.

Η χρόνια ηπατική νόσος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το British Liver Trust, η ηπατική νόσος είναι η τρίτη κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους θανάτους να έχουν αυξηθεί κατά 400% από το 1970.

Η Vanessa Hebditch, του @british_liver_trust, δηλώνει στον Guardian ότι η έρευνα προσθέτει σε έναν αυξανόμενο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων ότι ο καφές είναι καλός για την υγεία του ήπατος. Ωστόσο, τονίζει τη σημασία όχι μόνο της κατανάλωσης καφέ για τη βελτίωση της υγείας του ήπατος, αλλά και της «μείωσης του αλκοόλ, της διατήρησης ενός υγιούς βάρους, της άσκησης και της σωστής διατροφής».

 
Διαβάστε επίσης:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 6 Τροφές για το συκώτι
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: Βότανα για το συκώτι
εμφάνιση σχολίων