0
1
σχόλια
629
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Ζωντανές συναυλίες, οπτικοακουστικές δράσεις αλλά και τρία νέα ψηφιακά έργα από το διεθνές μουσικό φεστιβάλ
 
DOCTVGR TEAM | ΦΩΤΟ: BORDERLINE, ANDREAS SIMOPOULOS
16 Ιουνίου 2021
Συναυλίες στο Θέατρο Πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας, οπτικοακουστικές δράσεις στην Νέα Μασκώτ, τον Δημοτικό Κινηματογράφο του Ταύρου και τρία νέα ψηφιακά έργα στο κανάλι της Στέγης. Από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου καλεί το κοινό να γιορτάσει τα δέκατά του γενέθλια τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Από dance και αυτοσχεδιασμό μέχρι τραγούδι και περιβαλλοντικούς ήχους, στο Borderline εξερευνάμε τα όρια. Ταυτόχρονα στο διαδικτυακό περιβάλλον της Στέγης, παρουσιάζονται τρία νέα ψηφιακά έργα, τα οποία αναδεικνύουν την επιτακτικότητα περιβαλλοντικών ζητημάτων, βρίσκουν νέα σημεία συνάντησης μεταξύ μουσικής και land art.

Πιο αναλυτικά: Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ στις 25 Ιουνίου στη Νέα Μασκώτ (Δημοτικός Κινηματογράφος Ταύρου) ξεκινάει με έναν σημαντικό μουσικό της εγχώριας underground σκηνής, τον Kostadis, σε ένα έντονο και συχνοτικά πυκνό σετ ηλεκτροακουστικής μουσικής. Στη συνέχεια, οι κιθαριστικοί αρπισμοί και τα επεξεργασμένα φωνητικά της Julia Reidy μας μεταφέρουν σε ένα πιο εύθραυστο ακουστικά περιβάλλον. Τέλος, η αναλογική προβολή (φιλμ 16mm) της ταινίας “Honor and Obey” του Αμερικανού σκηνοθέτη Warren Sonbert, σε παραλληλία με τους ηλεκτρικούς ήχους και την τρομπέτα της Θάλειας Ιωαννίδου, aka Pinna Bounce, εξερευνούν τα σημεία συνάντησης και απόκλισης ήχου και κινούμενης εικόνας.

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, στις 26 Ιουνίου στο Θέατρο Πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας (Είσοδος Σφαγείων), αναζητά τους μελλοντικούς τρόπους συσχετισμού με τη μουσική και τον ήχο. Από τους Wild Terrier Orchestra, τη σύμπραξη του Δημήτρη Παπαδάτου, aka Jay Glass Dubs, με τη Φωτεινή Κορρέ στο νέυ, μέχρι την κολεκτίβα CURL της υποψήφιας για Όσκαρ Mica Levi, η βραδιά στον παραθαλάσσιο πολιτιστικό χώρο «Λιπάσματα» καλεί την καθεμία και τον καθένα από εμάς να κινηθούν σωματικά και νοητικά στον δικό τους παλμό, προς μια εξερεύνηση για έναν χορό «ελεύθερο από μετρονόμους και groove, ελεύθερο από ρυθμό» (Thomas Köner).

Το φεστιβάλ κλείνει στις 27 Ιουνίου στη Νέα Μασκώτ (Δημοτικός Κινηματογράφος Ταύρου) με δύο νέες αναθέσεις της Στέγης, οι οποίες αναδεικνύουν αθέατες πτυχές του περιβάλλοντός μας, αλλά και με ένα δυνατό ηλεκτροακουστικό σετ της Νεοϋορκέζας σαξοφωνίστριας και συνθέτριας Lea Bertucci. Σε συνέχεια του TESTIMONIUM - Athens, που δημιούργησε ο Jacob Kirkegaard ειδικά για το κανάλι της Στέγης στο YouTube, ο διεθνώς καταξιωμένος sound artist παρουσιάζει ζωντανά μια νέα τετραφωνική ηχητική σύνθεση, η οποία βασίζεται στις ηχογραφήσεις που πραγματοποίησε σε διάφορες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής. Η Lea Bertucci εξερευνά τη γλυπτικότητα του ήχου και την ακουστική του χώρου, αναπτύσσοντας ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ηχητικό περιβάλλον. Τέλος, το νέο οπτικοακουστικό έργο με τίτλο ARIA του μουσικού και παραγωγού Coti K., της video artist Ερατώς Τζαβάρα και του φωτογράφου και βιολόγου Andrea Bonetti, πραγματεύεται τη διττή σημασία την οποία μπορεί να έχει ο αέρας που αναπνέουμε.

Το φεστιβάλ κάνει pre-launch με τρία online μουσικά βίντεο που θα διατίθενται από τις 19 Ιουνίου στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου aka Bunny μας εισάγει στον sci-fi, queer φεμινιστικό κόσμο των Dentata Pearls. Η Νικολέτα Χατζοπούλου στο Infinity δημιουργεί μια νέα σύνθεση για φωνή και halldorophone, το όργανο που έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό από το soundtrack της ταινίας Joker. O Jacob Kirkegaard με το Testimonium - Athens καταθέτει μια οπτικοακουστική μαρτυρία με καταγραφές ήχου και εικόνας από εγκαταστάσεις απορριμμάτων, ανακύκλωσης και υδάτινων λυμάτων της Αττικής, αποτίνοντας έναν γλυκόπικρο φόρο τιμής στα σκουπίδια του πολιτισμού.

Επιμέλεια: Μιχάλης Μοσχούτης. Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Πιτούλη. Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Απαραίτητη η θερμομέτρηση πριν την είσοδο στις εκδηλώσεις. Διατίθενται συσκευές για απολύμανση χεριών σε όλους τους χώρους. Για την αποφυγή του συνωστισμού, ισχύουν συγκεκριμένες χρονικές περίοδοι άφιξης. Στους χώρους θα υπάρχει ταξιθεσία και θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας των καθήμενων.


Info: Πληροφορίες για εισιτήρια και τη διαδικασία κράτησης θέσεων στο Onassis.org. Εισιτήρια 10€ - 5€


Διαβάστε επίσης:
Online και δωρεάν: Babybird Babybird
Οι «Όρνιθες» για πρώτη φορά στον κινηματογράφο
Climate Culture: Πολιτισμός είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να ζούμε
εμφάνιση σχολίων