0
1
σχόλια
443
λέξεις
CULTURE
Τα μουσεία μας γιορτάζουν με δωρεάν είσοδο και online δρώμενα για όλους
 
DOCTV.GR
17 Μαΐου 2021
Η μεγάλη γιορτή των μουσείων είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσουμε τα μουσεία της πόλης μας και να βρεθούμε ανάμεσα σε σημαντικά έργα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και σύγχρονα καλλιτεχνικά δρώμενα. Oι πόρτες όλων των μουσείων ανοίγουν δωρεάν για το κοινό, με θεματικές περιηγήσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια, προβολές και εκθέσεις.

Για το 2020 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», αφού η κρίση του Covid-19 έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών. Τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Τιμώμενο μουσείο για το 2020, είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που στεγάζεται μόνιμα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1884 από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, η οποία από τη σύστασή της το 1882 άρχισε το έργο της συλλογής ιστορικού υλικού. Η δια ζώσης αλλά και ψηφιακή του ξενάγηση για την περιοδική έκθεση «Επαναcyσταση ’21» θα γίνει στις 18 Μάιου, ώρα 9:00, παρουσιάζονται περισσότερα από 70 ενδιαφέροντα σημεία με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τις 7 ενότητες της έκθεσης. Κάθε έκθεμα αναδεικνύεται μέσα από εικόνες και κείμενα στα ελληνικά και αγγλικά.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζει με μια σειρά εκδηλώσεων σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, αλλά και online. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις είναι και οι εξής:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ: «Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης», 18/5: Οι διαδικτυακοί επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την ψηφιακή εφαρμογή ένα σφαιρικό βίντεο 360ᵒ που προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία: την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, που μετά από πολλούς μήνες είναι και πάλι ανοιχτοί στο κοινό, και τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι προς ποια κατεύθυνση θα κοιτάξουν.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, 18/5, 18:00: Η έκθεση «Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821- Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, αναλύει το κίνημα του Φιλελληνισμού και φωτίζει τους διαφορετικούς ρόλους της γυναίκας στη διάρκεια του αγώνα. Η διαδικτυακή ξενάγηση θα προβληθει δωρεάν μέσω facebook live streaming.

ΜΟΥΣΕΙΟ Γ. ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, 18/5, 19:00: Μεταξύ Ουρανού και Γης. Σύγχρονη ιαπωνική χαρακτική. Παρουσίαση της έκθεσης από τη δρ. Διονυσία Γιακουμή, επιμελήτρια του Μουσείου. 22/5, 11:00, Προσωποποιήσεις της Ελλάδας στην τέχνη του 19ου αιώνα. Διάλεξη από τη Σταλίνα Βουτσινά, δρ. Ιστορίας της Τέχνης.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ «ΦΟΙΒΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗΣ» ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, 18/5, 12:00: Από το αυτί στο χαρτί. Ο λόγος στους μουσικούς.

Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ.
εμφάνιση σχολίων