2
1
σχόλια
1374
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Πρεμιέρα με το νέο φιλμ του Πέδρο Αλμοδόβαρ The Human Voice με την Τίλντα Σουίντον. Από τον κινηματογραφικό μας συντάκτη Χ. Λακταρίδη
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected] | ΦΩΤΟ: THE HUMAN VOICE
11 Μαΐου 2021
To 13o Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει με προβολές στην μεγάλη οθόνη, με ανεξάρτητο σινεμά από όλο τον κόσμο και ανατρεπτικές ταινίες που θα μας ταξιδέψουν 27 Μαΐου με 2 Ιουνίου στο θερινό ιστορικό κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια) μέλος των Δικτύων Europa Cinemas και CICAE.

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει 102 συνολικά επιλεγμένες ταινίες από 42 χώρες και προσεγγίζει θεματικές όπως τη ρητορική μίσους, τις πολλαπλές διακρίσεις για λόγους φύλου, θρησκεύματος, φτώχειας, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τη βία κατά των γυναικών, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική μετανάστευση και τη σεξουαλική παρενόχληση. Συνολικά οι ταινίες θα δώσουν το ερέθισμα για την εισαγωγή τη συζήτηση πάνω σε πολλά καυτά και επίκαιρα θέματα. 23 από αυτές τις ταινίες είναι ελληνικής και κυπριακής παραγωγής.

Την αυλαία του 13ου Psarokokalo θα ανοίξει η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ The Human Voice με την μοναδική Τίλντα Σουίντον, που είναι βασισμένη  στο ομώνυμο, σύντομο έργο του Κοκτώ, στο οποίο η τρέλα και η μελαγχολία διαπλέκονται με μοναδικό τρόπο, όταν οι νόμοι της επιθυμίας γίνονται οι κανόνες του παιχνιδιού. Όλα αυτά, σε μια εποχή σαν την δική μας, στην οποία η απομόνωση έχει γίνει τρόπος ζωής. 


Η δομή του προγράμματος του 13ου Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους περιλαμβάνει:
- Το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ που ήταν και παραμένει η ναυαρχίδα του προγράμματός. Εδώ υπάρχουν έξι μπουκέτα ταινιών μυθοπλασίας, από την Γαλλία (Mars Colony, Extra Flavour, 40A, So What if the Goats Die, The Good Friend, The Van, To the Bone, My Little China Girl), την Τυνησία (Noor), την Ισπανία (Gusts of Wild Life, Los Bengalas, My Kippah), το Βιετνάμ (A Trip to Heaven, Stay Awake Be Ready), την Λιθουανία (Places), τις Φιλιππίνες (Here - Here, Basurero), τη Ρωσία (Luggage, Naida), την Ολλανδία (Baba, En Route), την Ταϊλάνδη (Red Aninsri; or Tiptoeing on the Still Trembling Berlin Wall), το Βέλγιο (Zonder Meer), τις ΗΠΑ (Big Touch, David, The Unknown), την Κίνα (She Runs, Day is Done), την Βραζιλία (Little Portugal, Unliveable), το Ισραήλ (Six Thousand Four Hundred And 80 Days), τον Καναδά (The Journey), την Ελβετία (Black Hole), την Ταϊβάν (Growing Pains), την Ιταλία (Si), την Πορτογαλία (A Present Light), την Ινδία (Milk Toffee), την Σιγκαπούρη (Adam) και το Μεξικό (The Longest Dream I can Remember).

- Το Animation τμήμα περιλαμβάνει ταινίες από την Ινδία (Wade), την Ελβετία (The Lonely Orbit), τον Καναδά (The Fourfold), την Γαλλία (Asmahan the Diva, Blue Fear, Souvenir Souvenir, My Juke-box), την Ολλανδία (Sad Beauty), την Ισπανία (Roberto), την Σερβία (Just for the Record), την Κροατία (Cockpera) και μια συμπαραγωγή Βρετανίας & Αυστρίας (In Her Boots).

- Το τμήμα Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει ταινίες από την Δανία (3 Logical Exits), την Ισπανία (Before I Die, Selfie), την Νότια Αφρική (Cause of Death), το Χονγκ Κονγκ (Home and a Distant Archive), την Γαλλική Γουιάνα (Listen to the beat of Our Images), την Βραζιλία (Happy in the Gap), την Ελβετία (who is Afraid of the Black Man?) και τις ΗΠΑ (Yai Nin).

- Το Εθνικό Διαγωνιστικό χωρίζεται σε 3 μπουκέτα ταινιών και περιλαμβάνει ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, σε παραγωγές και συμπαραγωγές με την Ολλανδία (Phélia της Έλιας Καλογιάννη), την Γαλλία (The Distance Between Us and the Sky του Βασίλη Κεκάτου), το Βέλγιο (Lyæus του Παντελή Φραντζή) και τις ΗΠΑ (Bucket Hat! του Δημήτρη Τζαμάρα & Colorblind του Άγγελου Μπουγά). Στο τρίτο μπουκέτο υπάρχουν και δύο κυπριακές παραγωγές. Το ντοκιμαντέρ, The Stair του Ανδρέα Δημητρίου και το animated, The Parrot Lady του Μιχάλη Καλοπαίδη. Εδώ θα βρείτε και την εξαιρετική και πολυβραβευμένη Bella της Θάλειας Πετράκη, το Pashka του Ολτιόν Λίπε, το ντοκιμαντέρ Badland του Χρήστου Πυθαρά, το Dakar του Στέλιου Μωραϊτίδη και το Mare Nostrum του Δημήτρη Αναγνώστου. Στο δεύτερο υπάρχει το The End of Suffering (A Proposal), της Ζακλίν Λέντζου, το Escaping the Fragile Planet του Θανάση Τσιμπίνη, το 54/ The Blind Turtle and the Endless Sea της Ισαβέλλας Μαργκανά, το In the Room της Γεωργίας Μ. Σωτήρχου, το animated, The Mouse Story του Μιλτιάδη Χριστίδη, η Βούτα του Δημήτρη Ζάχου και τα προαναφερθέντα: Lyæus, Colorblind & Bucket Hat!. Στο πρώτο μπουκέτο συναντάμε το ντοκιμαντέρ Reduced to Ashes του Νίκου Παπαγγέλη, το W του Στέλιου Κουπετώρη, το ντοκιμαντέρ για τον Ζακ, This is Right; Zak Life and After της Γεύης Δημητρακοπούλου, το All the Fires the Fire του Κασούντ Σανίδη, το Iro/he.ro:/ του Αλέξη Κουκιά-Παντελή, το Iskioma του Κώστα Γεραμπίνη και τα προαναφερθέντα: Phélia & The Distance Between Us and the Sky.

- Το Αφιέρωμα στο Περιβάλλον και την Αρχιτεκτονική περιλαμβάνει 7 ντοκιμαντέρ. Το Life on the Horn του Μο Χαράουε (Αυστρία/Σομαλία), αφορά την μόλυνση με τοξικά απόβλητα στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής στις ακτές της Σομαλίας. Το Summits and Ashes του Φερνάντο κριόλο από το Περού, είναι ένα ταξίδι στις κορυφές των περουβιανών Άνδεων. Το Anticline του Ζοάο Ζιλ από την Πορτογαλία, επισκέπτεται μια από τις παλαιότερες περιοχές εξόρυξης μαρμάρου στη χώρα και προσεγγίζει την προβληματική της μετατροπής του περιβάλλοντος σε εμπόρευμα, από την οπτική της ίδιας της πέτρας, χάρη στην οποία έχουν χτιστεί τα κολοσσιαία λατομεία, εκθέτοντας έτσι αυτές τις μνημειώδεις ουλές. Το Carbón του Νταβίντε Τισάτο (Ισπανία/Ελβετία), έχει για ήρωές του, δυο ηλικιωμένους Κουβανούς που στα 70 τους, παράγουν κάρβουνο, για να επιβιώσουν. Στο Musical Ecology του Ιαν Κλαρκ από τις ΗΠΑ, ο βιρτουόζος της ηλεκτρονικής μουσικής Dan Deacon ορίζει τη σχέση μεταξύ της μουσικής, της συνείδησης και της νοημοσύνης των φυτών. Το Burnt. Land of Fire του Μπεν Ντονατέο από την Ελβετία, αποτυπώνει τη ζωή σε ένα χωριό της νότιας Ιταλίας που έχει χτυπηθεί από την μετανάστευση των νέων στον βορρά. Τέλος, το Up at Night του Νέλσον Μακένγκο από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παρακολουθεί τη ζωή στις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα γειτονιές της πρωτεύουσας Κινσάσα και τις επιπτώσεις από την κατασκευή ενός νέου υδροηλεκτρικού φράγματος που υπόσχεται μια μόνιμη πηγή ενέργειας στο Κονγκό.

- Το Αφιέρωμα στην Κολομβία περιλαμβάνει 7 φιλμ, ένα animated, ένα ντοκιμαντέρ και 5 ταινίες μυθοπλασίας με διάφορες θεματικές. Φαντασίας (The Size of Things, The Void of Maws, This is not a Story About China), τις ενδοοικογενειακές σχέσεις μητέρας και κόρης (Between You and Milagros, Sol de llano), κόρης και οικογένειας (It's All the Salt's Fault) και η σύντομη ιστορία ενός lgbtqi νεαρού άνδρα, γνωστού από τα κοινωνικά δίκτυα ως Γιος των Σοδόμων που έφυγε από τη ζωή στα 21 χρόνια του (Son of Sodom).

- Το Αmarcort, σε συνεργασία με το ομώνυμο φεστιβάλ από το Ρίμινι της Ιταλίας, περιλαμβάνει 4 ταινίες μυθοπλασίας από την Βρετανία (The Appointment), την Ολλανδία (Nervosa), το Βέλγιο (The Ice Cubes) και την Πολωνία (Border Crossing).

- 4 και οι τίτλοι του τμήματος VR/360 με δουλειές σε βίντεο 360 μοιρών. Το The Inhabited House του Ντιέγκο Κομπέλ από την Αργεντινή καταγράφει το σπίτι των παππούδων του σκηνοθέτη. Το Hominidae του Μπράιαν Αντριους από τις ΗΠΑ είναι ένα φιλμάκι animated επιστημονικής φαντασίας που ακολουθεί ένα Arachnid Hominid, ένα έξυπνο πλάσμα με φυσιολογία ανθρώπου και αράχνης, καθώς αγωνίζεται να μεγαλώσει τα μικρά της σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Το The Siege του Αντρέι Φούρμαντσουκ από την Ρωσία έχει σαν θέμα του την Πολιορκία του Λένινγκραντ που διήρκεσε τρία χρόνια και τέλος το Cross του Χουάν Πάμπλο Αργκίλες Μπεσέρα από το Εκουαδόρ, χρησιμοποιεί ντοκιμαντέρ, βίντεο 360, εικονική πραγματικότητα και ερευνητική δημοσιογραφία για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με την ανθρώπινη κινητικότητα και την ροή των μεταναστών και των προσφύγων της Βενεζουέλας.

Οι ταινίες με ΛΟΑΤΚΙ θεματική και ενδιαφέρον είναι: από το Διεθνές Διαγωνιστικό το Red Aninshri; or Tiptoeing on the Still Trembling Berlin Wall, το Extra Flavour και το Unliveable. Από το Εθνικό Διαγωνιστικό το The Distance Between Us and the Sky του Βασίλη Κεκάτου, το Escaping the Fragile Planet του Θανάση Τσιμπίνη και το ντοκιμαντέρ της Γεύης Δημητρακοπούλου, This is Right; Zak Life and After, ενώ από το Αφιέρωμα στην Κολομβία, έχουμε το ντοκιμαντέρ, Son of Sodom.

Ο κινηματογράφος Τριανόν είναι πλήρως προσβάσιμος χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα, ενώ στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με Αγγλικούς Υπότιτλους. Δείτε συνολικά το κινηματογραφικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, τις περιλήψεις και τα τρέιλερ των ταινιών στην επίσημη σελίδα του. Οι ακριβείς ημερομηνίες και ο τρόπος διεξαγωγής θα διαμορφωθούν βάσει των νέων υγειονομικών μέτρων που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.


Info: 13o Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. 27 Μαΐου με 2 Ιουνίου. Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια).
εμφάνιση σχολίων