0
1
σχόλια
743
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η αδράνεια των αρχών, οι διαμάχες των κατοίκων και οι καταγγελίες για κουκούλωμα της υπόθεσης, είναι οι κεντρικοί άξονες του δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
10 Μαΐου 2021
Περιβαλλοντική μόλυνση στον πυθμένα της Σύρου, ελληνική αδιαφορία και διχόνοια. Ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Liberation, αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την παρουσία βαρέων μετάλλων στο λιμάνι του νησιού το 2019, την αδράνεια των αρχών έκτοτε και τις διαμάχες που έχουν διαιρέσει τους κατοίκους μεταξύ αυτών που φοβούνται για τη δουλειά τους και εκείνων που φοβούνται για την υγεία τους.

Το σχετικό ρεπορτάζ του Fabien Perrier με τίτλο «Σύρος: ένα δείγμα βαρέων μετάλλων και μια μεγάλη δόση θυμού» ασχολείται με το ζήτημα που προέκυψε μετά τη λήψη δείγματος ιζημάτων τον Σεπτέμβριο του 2019. Το δείγμα συλλέχθηκε στο λιμάνι σε βάθος δέκα μέτρων από την ΜΚΟ Aegean Rebreath που καθαρίζει τις παραλίες και τον βυθό. Στη συνέχεια παραδόθηκε στον δημόσιο οργανισμό Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), το ελληνικό κέντρο θαλάσσιας έρευνας, με το οποίο η ΜΚΟ έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας. «Βρήκαμε χαλκό, χρώμιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο στο δείγμα», εξηγεί η Έλενα Καμπέρη, ερευνήτρια στο ΕΛΚΕΘΕ. «Το χρώμιο και ο χαλκός βρίσκονται σε συγκέντρωση η οποία μπορεί να έχει τοξική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό».

Απόσπασμα της μελέτης στάλθηκε στη Βουλή και ακόμα επίσημη απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό περιβάλλοντος, δεν υπάρχει. «Όλα φαίνεται πως γίνονται για να κουκουλωθεί το θέμα και να μπει στο αρχείο». Ο αντιπρόεδρος της περιοχής των Κυκλάδων, υπεύθυνος για το περιβάλλον, Γιώργος Λεονταρίτης, αμφισβητεί τη σχετική έρευνα: «Τίποτα δεν λέει πού συλλέχθηκε ακριβώς το δείγμα. Δεν έχω δει ποτέ αυτόν τον σύλλογο». Στη συνέχεια, σπεύδει να ξεκαθαρίσει: «Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, η ανώτατη αρχή στην περιοχή, δεν έδωσε ποτέ καμία πρόταση  για το τί πρέπει να κάνουμε».

Από την πλευρά του, το γραφείο του υπουργού βασίζεται σε νόμο του 2010 που αναθέτει στην περιοχή την ευθύνη για τα παράκτια ύδατα.«Αποτέλεσμα αυτού του πινγκ πονγκ: δεν διεξάγεται μελέτη. Το δείγμα γίνεται αιτία διαμάχης στο νησί» σημειώνει ο συντάκτης του ρεπορτάζ.

Εκατοντάδες σκάφη επισκευάζονται και απογυμνώνονται στην περιοχή, γεγονός που φέρνει ανακούφιση στους υπαλλήλους, αλλά ανησυχία στους κατοίκους. «Όταν η Onex ανέλαβε το ναυπηγείο, αρχικά συνέχισαν να εργάζονται όπως πριν, προκαλώντας διάφορους τύπους προβλημάτων: στον αέρα, όπου βλέπουμε τακτικά σύννεφα σκόνης. στη θάλασσα, όπου βλέπουμε συχνά την παρουσία χρωματιστού αφρού και πλωτών συντριμμιών », εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ντοκιμάκης, δικηγόρος του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος».
 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι θα αποστείλει περιβαλλοντικούς επιθεωρητές μέσα στον Μάιο αλλά «δεν επιτρέπεται να πάρουν δείγματα», αναφέρει επιστημονική πηγή του ρεπορτάζ


Η αδράνεια των αρχών «βοήθησε να παγιδευτούν οι άνθρωποι και να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου», δήλωσε ο Νίκος Συρμαλένιος, Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ. «Ελλείψει αξιόπιστων επιστημονικών αποτελεσμάτων, ο καθένας πολλαπλασιάζει την κερδοσκοπία εις βάρος των γεγονότων. Από τη μία πλευρά, το ναυπηγείο και οι εργαζόμενοί του, που φοβούνται για τη δουλειά τους. Από την άλλη, οι νησιώτες, οι οποίοι ανησυχούν για την υγεία τους κι έτσι ίδρυσαν το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος ώστε να ζητήσουν περαιτέρω έρευνα και να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος». Όμως το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

Τον Φεβρουάριο του 2021 επιδόθηκε στο ΔΣ του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) αγωγή από τις Ανώνυμες Εταιρίες «ΟΝΕΧ (ΟΝΕΞ) Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου AE» και «ΟΝΕΧ Neorion Shipyards AE», με την οποία μεταξύ άλλων διεκδικούν από το ΠΠΠΣ ως αποζημίωση 1.000.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη. Ως αιτία της αγωγής αναφέρεται η πρωτοβουλία του ΠΠΠΣ να αναζητήσει τα αίτια και τους υπεύθυνους για την ορατή δια γυμνού οφθαλμού ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης, σε συνέχεια της μελέτης της Aegean Rebreath.

Σε αυτό το κλίμα έντασης, οι αρχές κατέληξαν να αντιδρούν. Στις 28 Απριλίου, το δημαρχείο και η περιοχή ανακοίνωσαν την παραγγελία μελέτης σχετικά με την κατάσταση του νερού και του αέρα στην περιοχή. Όμως η έρευνα αυτή θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από την Onex, οπότε εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με τη αξιοπιστία της. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι θα αποστείλει περιβαλλοντικούς επιθεωρητές μέσα στον Μάιο αλλά «δεν επιτρέπεται να πάρουν δείγματα», αναφέρει μια επιστημονική πηγή του ρεπορτάζ.

Το λιμάνι της Σύρου, από το 1861 φιλοξενεί το τρίτο μεγαλύτερο ναυπηγείο στην Ελλάδα. Η θέση είναι ιδανική: εκατοντάδες σκάφη περνούν καθημερινά από το Αιγαίο Πέλαγος. Η Ερμούπολη βρίσκεται στο σταυροδρόμι από τη Μαύρη Θάλασσα προς το κανάλι του Σουέζ ή τη Δυτική Μεσόγειο.

Ένας γιατρός καταθέτει, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του: «Βλέπω εργαζόμενους στο χώρο, όπως τεχνίτες που επισκευάζουν μικρά σκάφη. Όλοι εισπνέουν βαριά μέταλλα: Βλέπω τα σωματίδια στη μύτη τους, που καταλήγουν στην αναπνευστική οδό τους».


Διαβάστε επίσης: Η Σύρος, τα βαρέα μέταλλα και πως το SLAPP φιμώνει τους πολίτες
εμφάνιση σχολίων