3
1
σχόλια
1165
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Αυτήν την εβδομάδα πρωταγωνιστεί η επιστροφή του Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ με το νέο φιλμ Όσο Κρατάει ο Πόλεμος. Από τον κινηματογραφικό μας συντάκτη Χ. Λακταρίδη
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
22 Απριλίου 2021
ΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ: Ισπανία. Καλοκαίρι 1936. Ο φημισμένος συγγραφέας Μιγκέλ ντε Ουναμούνο αποφασίζει να στηρίξει δημόσια την στρατιωτική επέμβαση που υπόσχεται να φέρει τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Αυτόματα παύεται από την θέση του ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα με παρέμβαση της αριστερής κυβέρνησης της χώρας. Στο μεταξύ, ο Στρατηγός Φράνκο συγκεντρώνει τις δυνάμεις του ξεκινώντας τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις από τον Νότο, ευελπιστώντας να κατακτήσει την εξουσία. Οι συγκρούσεις γίνονται αιματηρές και καθώς ο Ουναμούνο βλέπει συναδέλφους του να φυλακίζονται, αρχίζει να αμφισβητεί την ορθότητα της απόφασής του να ταχθεί υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης. Όταν ο Φράνκο μεταφέρει το αρχηγείο του στη Σαλαμάνκα ως Γενικός Διοικητής, ο Πρύτανης αποφασίζει να τον επισκεφτεί στο παλάτι του και να ζητήσει επιείκεια για τους φυλακισμένους φίλους του, οι οποίοι θεωρούνται εχθροί της επανάστασης. Ο εορτασμός της Ημέρας της Ισπανικής Υπερηφάνειας που σχεδιάζεται να εορταστεί στο Πανεπιστήμιο, του δίνει επιτέλους την ευκαιρία να πάρει θέση.

Το άλλοτε Παιδί Θαύμα του ισπανικού κινηματογράφου, Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ (Thesis, Άνοιξε τα Μάτια, Οι Άλλοι, Η θάλασσα Μέσα Μου), επιστρέφει με μια ιστορική βιογραφία που αφορά την άνοδο του Φράνκο στην εξουσία και την στάση ενός διάσημου, ηλικιωμένου, Ισπανού διανοούμενου, ο οποίος έχοντας αποκηρύξει τα σοσιαλιστικά ιδεώδη της νεότητάς του, υποστηρίζει αρχικά την εξέγερση των στρατιωτικών που έρχονται να βάλουν τάξη στη χώρα. Όταν όμως οι φίλοι του με τους οποίους είχε ατέρμονες ιδεολογικές διενέξεις συλληφθούν, θα καταλάβει το λάθος του και με κίνδυνο να συλληφθεί ή ακόμη και να εκτελεστεί ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του, θα κληθεί από την συνείδησή του να πάρει θέση, εν μέσω μιας καθαρά φασιστικής γιορτής.

Σκηνοθετημένη με στιβαρό μεν, αλλά εντελώς ακαδημαϊκό τρόπο, είναι ταινία θα μας άρεσε περισσότερο, αν δεν κρατούσε ίσιες αποστάσεις από τον κομμουνισμό και τον φασισμό, ξεπλένοντας τον δεύτερο. Μπορεί το καθεστώς του Στάλιν να ήταν αποδεδειγμένα το ίδιο φασιστικό με εκείνο του Χίτλερ την περίοδο εκείνη, όμως οι δύο ιδεολογίες, σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις τους, ή τις προσδοκίες όσων τις ασπάζονται (ασχέτως με το όποιο τελικό αποτέλεσμα, που έχει να κάνει με την ανθρώπινη ματαιοδοξία και πείνα για εξουσία), δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικές μεταξύ τους.

Συγκλονιστική η ερμηνεία του Κάρα Ελεχάλντε (Ακόμα και η Βροχή, 100 Μέτρα), στον ρόλο του Ουναμούνο. Ο τίτλος αφορά τις αρχικές επιδιώξεις των Στρατηγών να ηγηθεί της εξέγερσης ο Φράνκο, μονάχα όσο κρατά ο πόλεμος. Ο Φράνκο έμεινε στην εξουσία ως δικτάτορας 40 ολόκληρα χρόνια. Παίζει από 22 Απριλίου μέσω της Viva και τιμή εισιτηρίου 5.50 Ευρώ.

Info: Όσο Κρατάει ο Πόλεμος (Mientras Dure La Guerra/While at War). Δραματική Ιστορική Βιογραφία. Ισπανία 2019. Σκηνοθεσία: Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ. Παίζουν: Κάρα Ελεχάλντε, Εντουαρντ Φερναντεζ, Σάντι Πρέγκο, Νάταλι Πόθα. Διανομή: StraDa Films. Πλατφόρμα: Viva.gr Τιμή: 5.50 Ευρώ.


ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΣΑΜΑ: Ένα προσωπικό ντοκιμαντέρ, σαν μια επιστολή αγάπης που η 26χρονη Ουάντ, απευθύνει στη Σάμα, τη μικρή κόρη της, καταγράφοντας τις τελευταίες ημέρες των συγκρούσεων στο Χαλέπι της Συρίας. Η Ουάντ ζει στο Χαλέπι με τον Χάμζα, τον πατέρα της Σάμα, που είναι γιατρός στο τελευταίο νοσοκομείο που απέμεινε στην πόλη. Περικυκλωμένοι από παντού, καθημερινά υφίστανται τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος και της ρωσικής αεροπορίας. Με το φόβο ότι μπορεί να σκοτωθούν ανά πάσα στιγμή, η Ουάντ δημιουργεί ένα κινηματογραφημένο μήνυμα προς την μόλις ενός έτους κόρη της, για να της εξηγήσει ποιοι είναι οι γονείς της, για ποιον σκοπό αγωνίζονται και γιατί η Σάμα ήρθε σε αυτόν τον κόσμο.

Ενδιάμεσα, υπάρχουν φλας μπακ που ξεκινούν από το 2012, με εικόνες από την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στο καθεστώς με αφορμή την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη στην Τυνησία και την Αίγυπτο, αλλά και από τους αγώνες των «ελεύθερων» Σύρων πολιτών στο Χαλέπι, μέχρι το 2016 στο οποίο εξελίσσονται όσα παρακολουθούμε. Βλέπουμε τον γάμο, την γέννηση της Σάμα και εικόνες από την καθημερινότητά τους, σε σπίτια συγγενών και φίλων, αλλά και από τα δύο νοσοκομεία στα οποία ο Χάμζα και οι υπόλοιποι εθελοντές γιατροί, περιθάλπουν τους τραυματίες των βομβαρδισμών.

Γυρισμένη ως επί το πλείστον μέσα στο νοσοκομείο, παρουσιάζει δεκάδες περιστατικά πληγωμένων ανθρώπων, κυρίως παιδιών, που πεθαίνουν on camera (αλλά και την συγκινητική γέννηση ενός μωρού, από μία τραυματισμένη έγκυο μητέρα), απευθυνόμενη στο θυμικό των (Δυτικών κυρίως), θεατών. Το υπογραμμίζουμε αυτό, γιατί υπάρχουν και αυτοί της αντίθετης πλευράς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η εξέγερση των Σύρων ήταν υποκινούμενη από την Δύση που ήθελε να ξεφορτωθεί το φιλο-ιρανικό και φιλο-ρωσικό καθεστώς του Άσαντ, και πως η ταινία παρουσιάζει την μία μόνο πλευρά, ενός πολύπλοκου προβλήματος.

Στην πραγματικότητα, το ντοκιμαντέρ της Αλ-Κατέμπ και του βετεράνου του είδους Εντουαρντ Γουάτς που συνσκηνοθετεί, δεν προσπαθεί να κρύψει καθόλου την φιλοδυτική θέση του, αναφερόμενο ελάχιστα στις σχέσεις των Ισλαμιστών μαχητών με τους αντικαθεστωτικούς. Καθώς μήνα με τον μήνα ο κλοιός γύρω από το αυτοσχέδιο νοσοκομείο σφίγγει και οι βομβαρδισμοί πλησιάζουν όλο και πιο κοντά, η ασφυξία και η μεγάλη έξοδος αποτυπώνονται υποδειγματικά, με το φιλμικό αλφάβητο ενός κλειστοφοβικού θρίλερ. Από την Viva, 23, 24 & 25 Απριλίου με τιμή εισιτηρίου 7.99 Ευρώ.

Info: Για τη Μικρή Σάμα (For Sama). Ντοκιμαντέρ. Αγγλία, Συρία, ΗΠΑ 2019. Σκηνοθεσία: Ουάντ Αλ Κατέμπ & Εντουαρντ Γουάτς. Με τους: Ουάντ Αλ Κατέμπ, Χάμζα Αλ Κατέμπ, Σάμα Αλ Κατέμπ. Διανομή: Filmtrade. Πλατφόρμα: Viva.gr Τιμή: 7.99 Ευρώ, στις 23, 24 & 25 Απριλίου.


ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ: Επτά χρόνια μετά την Αποκάλυψη, ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι αναγκασμένη να ζει σε υπόγεια καταφύγια, καθώς η επιφάνεια του πλανήτη είναι γεμάτη από μεταλλαγμένα τέρατα. Ο άγαρμπος και τρομοκρατημένος νεαρός Τζόελ που μετά από χρόνια επικοινωνεί ξανά μέσω ραδιοφωνικής συχνότητας με το κορίτσι του από το λύκειο, την Έιμι, η οποία ζει στην ακτή 130 χιλιόμετρα μακριά, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν του έχει μείνει πλέον τίποτα στον υπόγειο κόσμο, και παρά τους κινδύνους που θα έχει να αντιμετωπίσει, αποφασίζει να πάει να την βρει. Με την συντροφιά ενός σκύλου που θα συναντήσει στην διαδρομή και δυο άλλων survivors που του κάνουν μια βασική εκπαίδευση σε σχέση με τον έξω κόσμο, ο δρόμος προς την ακτή θα είναι μακρύς, δύσκολος και γεμάτος εκπλήξεις.

Εξαιρετική στο είδος της ταινία φαντασίας που με χιούμορ, ειρωνεία και ενίοτε συγκίνηση, αφηγείται μια εναλλακτική, ρομαντική ιστορία ενηλικίωσης. Γυρισμένη στην τροπική Queensland στην Αυστραλία, έχει ωραία εφέ με σιχαμένα και αστεία τέρατα (στην προσπάθεια των ανθρώπων να υπερασπιστούν τον πλανήτη απέναντι σε έναν μετεωρίτη, διαχέουν στην ατμόσφαιρα χημικές ουσίες που μεταλλασουν τα ψυχρόαιμα έντομα και ερπετά του πλανήτη, εντός και εκτός θαλάσσης), σασπένς, χιούμορ, πανέξυπνους διαλόγους-μονολόγους και τις απαραίτητες, καλοδεχούμενες, υπερβολές. Δεν έχει ούτε μια βαρετή σκηνή και μας συστήνει ένα καινούργιο ταλέντο, τον Νοτιοαφρικανό σκηνοθέτη Μάικλ Μάθιους, που ελπίζουμε να χειριστεί την καριέρα του στο Χόλιγουντ καλύτερα από άλλους επίσης ταλαντούχους συμπατριώτες του που έχασαν στην πορεία την αρχική τους φόρα και λάμψη, όπως ο Νιλ Μπλόμκαμπ (District 9) και ο Γκάβιν Χουντ (Tsotsi, Έκδοση Κρατουμένου, Η Εκδίκηση του Ender). Παίζει στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους.

Info: Έρωτας και τέρατα (Love and Monsters). Ρομαντική Περιπέτεια Φαντασίας. ΗΠΑ 2020. Σκηνοθεσία: Μάικλ Μάθιους. Παίζουν: Ντύλαν Ο'Μπράιεν, Τζέσικα Χένγουικ, Νταν Γιούινγκ, Αριάνα Γκρένμπλαττ, Μάικλ Ρούκερ. Πλατφόρμα: Netflix.
εμφάνιση σχολίων