0
1
σχόλια
274
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
PRESS
20 Απριλίου 2021
Λογοκρισία, έλεγχος στα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων Αυτά πρωταγωνιστούν στην τελευταία έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Με τίτλο «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» αναφέρεται ότι «η ελευθεροτυπία υπέφερε στην Ελλάδα το 2020. Η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση».

Η οργάνωση κάνει ειδική μνεία στα 20 εκατ. ευρώ της λίστας Πέτσα. «Τα ερευνητικά μέσα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης 20 εκατ. ευρώ για τον ιό..

Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να έχουν την άδεια της κυβέρνησης προτού κάνουν ρεπορτάζ στα νοσοκομεία και το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο υγειονομικό προσωπικό να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης».

Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην ΕΡΤ και τα πλάνα που απαγορεύτηκαν με το τραπέζωμα μετά μουσικής του πρωθυπουργού στην Ικαρία τον περασμένο Φεβρουάριο, στην παρεμπόδιση δημοσιογράφων να καλύψουν την πυρκαγιά στη Μόρια, στην αστυνομία που παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν επετειακή διαδήλωση στα τέλη του 2020 και έσυρε δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των μέτρων για τον Covid-19, προσάγοντάς τον άμεσα. «Υπάρχει ανησυχία για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων, επειδή ορίζει συγκεκριμένες περιοχές για τον Τύπο», συμπληρώνει η οργάνωση. Τέλος, κάνει αναφορά στο σοκ που υπέστη ο δημοσιογραφικός κόσμος απ' τη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ.

Το 2019 η Ελλάδα βρισκόταν στην 65η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου.


Διαβάστε επίσης: «Επαναλαμβανόμενη λογοκρισία στην ΕΡΤ»
εμφάνιση σχολίων