0
3
σχόλια
444
λέξεις
210
Ένας τρυφερός ασπασμός ύψους 22 μέτρων στολίζει την πλατεία Αυδή. Από το Ίδρυμα Ωνάση
 
DOCTV.GR | ΣΤΕΓΗ, STUDIO ON - STELIOS TZETZIAS
12 Απριλίου 2021
Έργα σημαντικών σύγχρονων ζωγράφων αποδρούν από τα στενά όρια ενός κάδρου και εκτίθενται ως τοιχογραφίες, συνομιλώντας με την πόλη και τους διαβάτες της. Η δράση OnAthens από το ‘Ίδρυμα Ωνάση, μεγεθύνει ζωγραφικούς πίνακες και τους τοποθετεί σε τοίχους, δρόμους και πλατείες, διεγείροντας τη σχέση μας με το αστικό περιβάλλον και προσκαλώντας μας να συντονιστούμε ξανά με τη χαρά, την τρυφερότητα και την αισιοδοξία, την περιπλάνηση και τη συνάντηση.

Το OnAthens ξεκινά με τον πίνακα «Το φιλί» του Ηλία Παπαηλιάκη. Το έργο «μεγάλωσε», έγινε 22 μέτρα και στέκεται στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, απέναντι από τη Νέα Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών. Δύο φιγούρες και ένα φιλί εκπέμπουν ζωή και αισιοδοξία, τονίζοντας την αξία της ανθρώπινης επαφής, ακόμη και σε καιρούς απομόνωσης. Οικουμενικό και πανανθρώπινο, «Το φιλί» μας προσκαλεί να ακουμπήσουμε κάπου το βλέμμα μας να ξεκουραστεί. Να ξυπνήσουν τα συναισθήματά μας. Να χτυπήσει η καρδιά λίγο πιο δυνατά. Να δώσουμε ραντεβού εδώ και να φιληθούμε κι εμείς εδώ.

«Το έργο εκφράζει μια ιδιαίτερη και μοναδική στιγμή δύο ανθρώπων. Ο έρωτας, η επιθυμία, η τρυφερότητα, η εγγύτητα, η αναγνώριση του άλλου είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύομαι με λίγες γραμμές. Η παρουσίαση του έργου στον δημόσιο χώρο, στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου για μια πόλη πρόσφορη στη συνεύρεση και στη συνάντηση. Μια πόλη με συναισθήματα» λέει ο Ηλίας Παπαηλιάκης.

Η τοιχογραφία αποτελεί μεταφορά του πίνακα που εκτίθεται στην ατομική έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη «Τα θεωρητικά αντικείμενα: Έργα 2017-2020», στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Ο Ηλίας Παπαηλιάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1970. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1990-1996). Το 1998 βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου. Το 2001 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 49η Μπιενάλε της Βενετίας. Το 2001, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργάνωσε αναδρομική έκθεση με έργα του από την περίοδο 1998-2001. Το 2009, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (παράρτημα Βερολίνου) οργάνωσε αναδρομική έκθεση με έργα του, που ανήκουν σε γερμανικές συλλογές, από την περίοδο 2005-2009. Το 2013 ήταν υποψήφιος για το βραβείο ΔΕΣΤΕ. Το 2017 συμμετείχε στην documenta 14 (Κάσελ και Αθήνα). Το 2018 συμμετείχε στην 6η Μπιενάλε της Αθήνας, με τίτλο ANTI. Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε περισσότερες από 25 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου της Πάτρας ως εντεταλμένος διδάσκων από το 2009 έως το 2019. Το 2020, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων φιλοξένησε την έκθεσή του, «Τα θεωρητικά αντικείμενα: Έργα 2017-2020».

Συντελεστές
Ηλίας Παπαηλιάκης, ζωγράφος
Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ
Project Manager Ιδρύματος Ωνάση: Μαρία Βασαριώτου
Εκτέλεση Παραγωγής: UrbanAct
Υλοποίηση: Life In Colour
Ανάθεση & Παραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση
Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).
εμφάνιση σχολίων