0
2
σχόλια
224
λέξεις
CULTURE
Mε αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, κάνουμε virtual ξενάγηση στη έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου»
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ | ΦΩΤΟ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ
27 Μαρτίου 2021
Ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης  διοργανώνει την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Τα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου. Πρόκειται για ευρωπαϊκές, φιλελληνικές δημιουργίες καθώς και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από θέματα της αρχαιότητας, που παρουσιάζονται σε διάλογο με αρχαιότητες από μεγάλα Μουσεία της Ιταλίας και της Ελλάδας (από το Μουσείο του Καπιτωλίου της Ρώμης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βενετίας, ως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου).

Η έκθεση περιλαμβάνει 60 έργα -ελαιογραφίες, γλυπτά, πορσελάνες, έπιπλα, κοσμήματα, αμφορείς, κοσμήματα, βεντάλιες. Τα αντικείμενα μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε την έκταση του Φιλελληνικού ρεπερτορίου, που αναπτύχθηκε πάνω σε δύο βασικές θεματικές κατηγορίες: τη θρησκεία και την αρχαία κληρονομιά των Επαναστατημένων Ελλήνων. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της ιστορικού Τέχνης Δρος Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου και του Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη.

Μόλις επαναλειτουργήσουν τα μουσεία η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της στους επισκέπτες. Μέχρι τότε, μπορούμε να περιηγηθούμε δωρεάν εδώ.