0
1
σχόλια
256
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Αύξηση των αποδιδόμενων δικαιωμάτων ζητούν οι μουσικοί από το Spotify. Για να βγάλει κανείς ένα μόνο δολάριο στην πλατφόρμα, ένα τραγούδι πρέπει να μεταδοθεί 263 φορές
 
ΠΕΡΣΑ ΝΚΗΦΟΡΟΥ | UNSPLASH
30 Μαρτίου 2021
Μεγαλύτερη διαφάνεια στην πολιτική απόδοσης πνευματικών δικαιωμάτων, αλλαγές στο μοντέλο πληρωμής (όπως ποσοστά με κάθε ακρόαση “a penny per stream”) αλλά και τον τερματισμό κάθε «νομικής διαμάχης «με σκοπό την περαιτέρω εξαθλίωση των καλλιτεχνών», ζητούν οι μουσικοί  από το Spotify.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από την Ένωση Μουσικών και Συναφών Εργαζομένων (Union of Musicians and Allied Workers), που μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Το Spotify είναι η κυρίαρχη streaming πλατφόρμα μουσικής. Η εταιρεία πίσω από την πλατφόρμα συνεχίζει να αυξάνει την αξία της, ωστόσο οι μουσικοί βλέπουν κάτι ψιλά  ως αποζημίωση για την εργασία τους. Για να βγάλει κανείς ένα μόνο δολάριο στην πλατφόρμα, ένα τραγούδι πρέπει να μεταδοθεί 263 φορές. Και για να λάβει ένας μουσικός ένα μηνιαίο εισόδημα αντίστοιχο μιας εργασίας που θα του απέφερε 15 δολάρια την ώρα, πρέπει να ακουστούν τα τραγούδια του 657.895 φορές κάθε μήνα».

Με ολόκληρο το οικοσύστημα της ζωντανής μουσικής σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας, οι μουσικοί χρειάζονται αυτή τη ροή εσόδων περισσότερο από ποτέ. Στις 15 Μαρτίου, οι καλλιτέχνες προχώρησαν σε διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Spotify στο πλαίσιο της εκστρατείας «Justice At Spotify» ενώ διαμαρτυρίες οργανώθηκαν σε πολλές αμερικανικές πολιτείες αλλά και σε ευρωπαϊκές πόλεις, τον Καναδά, τις Φιλιππίνες, ενώ η σχετική online καμπάνια, έχει συγκεντρώσει πάνω από 28.000 υπογραφές.


Διαβάστε επίσης:
Playlist: Ακούμε τις μουσικές του Μαρτίου
Όταν πας για εμβόλιο αλλά βρίσκεσαι σε συναυλία του Yo Yo Ma
Online και Δωρεάν: Παύλος Παυλίδης Trio
εμφάνιση σχολίων