2
1
σχόλια
593
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Τρελός γι' Αυτήν. Πελέ
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected] | ΦΩΤΟ: ΠΕΛΕ (2021)
2 Μαρτίου 2021
ΤΡΕΛΟΣ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ: Ο Αντρι, είναι δημοσιογράφος ενός κουτσομπολίστικου περιοδικού. Ένα βράδυ σε ένα μπαρ γνωρίζει την Κάρλα, με την οποία περνά, κατά τα λεγόμενά του, την πιο όμορφη βραδιά της ζωής του. Όταν εκείνη το επόμενο πρωί εξαφανίζεται, την αναζητά και την βρίσκει ως τρόφιμο μιας εναλλακτικής ψυχιατρικής κλινικής. Θα φροντίσει να εισαχθεί και αυτός ως ασθενής στο εν λόγω ίδρυμα, στο οποίο θα βρεθεί τελικά παγιδευμένος. Έχοντας να αντιμετωπίσει μια εχθρική Κάρλα που πάσχει από σοβαρή διπολική διαταραχή και τους υπόλοιπους τροφίμους, τον καθένα με την ιδιαιτερότητά του, θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων τους για να μπορέσει να βγει έξω από εκεί, αν όχι και να το σκάσει. Πράγμα καθόλου εύκολο.

Η ρομαντική κομεντί της εβδομάδας από το Netflix μας έρχεται από την Ισπανία αυτή τη φορά, όχι ότι αυτό κάνει κάποια διαφορά, όπως έχουμε ήδη δει από τις προηγούμενες ανάλογες rom-coms της πλατφόρμας, όπως το πρόσφατο, πολωνικό, Αγάπη στο Τετράγωνο. Ακολουθεί όλους τους κανόνες του είδους, με το ζευγάρι να συναντά δυνεχώς εμπόδια και να έρχεται αντιμέτωπο με μια σειρά από παρεξηγήσεις. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες γύρω από τους δύο κεντρικούς έχουνκαι αυτοί ενδιαφέρον, ενώ δεν λείπουν, το χιούμορ (κάθε επιπέδου), οι απαραίτητες για την πλοκή υπερβολές και η λιγότερο ή περισσότερο «εύκολη» συγκίνηση. Εκεί που ξεχωρίζει η ταινία, είναι στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι όπως τονίζεται, χρειάζονται προστασία από την «κανονικότητα» του δικού μας κόσμου και όχι το αντίστροφο, όπως θα περίμενε κανείς. Είναι διασκεδαστική και οι φίλοι του είδους, θα την απολαύσουν ιδιαίτερα.

Info: Τρελός γι' Αυτήν (Loco por Ella/Crazy About Her). Δραματική Ρομαντική Κομεντί. Ισπανία 2021. Σκηνοθεσία: Ντάνι ντε λα Ορντέν. Παίζουν: Αλβαρο Θερβάντες, Σουζάνα Αμπάιτουα, Λούις Ζαχέρα, Κλάρα Σεγκούρα. Πλατφόρμα: Netflix. 


ΠΕΛΕ: Ορίτζιναλ ντοκιμαντέρ του Netflix το οποίο παρακολουθεί τα 12 χρόνια της καριέρας του θρυλικού Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή από το 1958 μέχρι το 1970, που από 17χρονος νεαρός σουπερστάρ των γηπέδων μετατρέπεται σε εθνικό ήρωα της χώρας του, σε μια χρονική περίοδο που ο λαός της, το είχε περισσότερο ανάγκη από ποτέ πριν. Μιλάμε για την περίοδο της τρίτης στυγνής στρατιωτικής δικτατορίας που έβαλε στον γύψο το δημοκρατικό πολίτευμα στην Βραζιλία τον προηγούμενο αιώνα, από το 1964 μέχρι το 1985. Μέσα από κινηματογραφημένα ντοκουμέντα της εποχής και από αφηγήσεις του ίδιου του Πελέ και άλλων προσώπων του ποδοσφαίρου, της τέχνης και της πολιτικής, το φιλμ παρακολουθεί την, λίγο πολύ, γνωστή σε όλους τους φιλάθλους ιστορία του ποδοσφαιριστή (του μοναδικού μέχρι σήμερα που κέρδισε 3 Παγκόσμια Κύπελλα) και της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας από το 1950 μέχρι το 1970, την τελευταία φορά που συμμετείχε σε αυτήν.

Ταυτόχρονα αντιπαραθέτει τα πολιτικά γεγονότα της εποχής, τονίζοντας την ουδέτερη στάση του ποδοσφαιριστή που δεν καταδίκασε, αλλά ούτε και επαίνεσε το καθεστώς, αν και αυτό το ίδιο τον χρησιμοποίησε οικειοποιώντας τις νίκες της Εθνικής Ομάδας προς όφελός του. Αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του ντοκιμαντέρ το οποίο σε αντίθεση με το Μαραντόνα του Ασίφ Καπάντια που είδαμε πριν ενάμιση χρόνο περίπου, δεν καταφέρνει να εμβαθύνει πραγματικά στην προσωπικότητα του Πελέ ως ανθρώπου ή ως ποδοσφαιριστή (τίποτε άλλο από όσα αναφέρονται, δεν είναι ήδη γνωστό).

Είναι αρκούντως θεαματικό, αγωνιώδες και ενδιαφέρον για όσους δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της αθλητικής ιστορίας του ποδοσφαιριστή ή τα γεγονότα της βραζιλιάνικης ιστορίας που την πλαισίωναν και έχει μάλλον δίκιο όταν συμπεραίνει πως η νίκη του 1970, ήταν ακόμη και στα μάτια της πλειοψηφίας των Βραζιλιάνων, μια νίκη δική του και όχι του καθεστώτος.

Info: Πελέ (Pelé). Ντοκιμαντέρ. Βρετανία 2021. Σκηνοθεσία: Μπεν Νίκολας & Ντέιβιντ Τράιχορν. Εμφανίζονται: Πελέ, Ρομπέρτο Ριβελίνο, Χοσέ Τραγιάνο, Αμαρίλντο, Ρομπέρτο Μουιλαέρτ, Μ. Πέντρο Φιγκέιρο, Πάουλο Σεζάρ Βασκονσέλος. Πλατφόρμα: Netflix. 
εμφάνιση σχολίων