0
1
σχόλια
495
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
3 σαββατοκύριακα, 6 φιλμ. Οι επιλογές της 2ς εβδομάδας, από τους νικητές των Βραβείων Ίρις, στο κανάλι της Στέγης
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ Θ. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
23 Φεβρουαρίου 2021
Οι νικητές των Βραβείων Ίρις 2020, επιλέγουν για το κανάλι της Στέγης τις ελληνικές ταινίες που τους ενέπνευσαν. Ένα «Σινεμά Ανοιχτό» σε κάθε είδος, που ενώνει καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς της μεγάλης οθόνης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Τα βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας, απονέμονται κάθε χρόνο με σκοπό να αναδείξουν τις νέες τολμηρές φωνές του ελληνικού σινεμά. Για 3 σαββατοκύριακα, οι Σύλλας Τζουμέρκας, Ζαχαρίας Μαυροειδής και Διονύσης Σαμιώτης, ενώνουν το χθες με το σήμερα επιλέγοντας από καθένας από δύο εγχώρια φιλμ που ενέπνευσαν και καθόρισαν το έργο τους.

Οι ταινίες προβάλλονται στο Youtube του Ιδρύματος Ωνάση. Από Παρασκευή 26 έως Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 οι επιλογές είναι του Ζαχαρία Μαυροειδή (Βραβείο Ίρις 2020 Σεναρίου, για την ταινία «Απόστρατος»). Οι ταινίες που επιλέγει είναι οι «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου και «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου.

«Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου (1966) Διάρκεια: 85´: Το 1941 και ενώ ο πόλεμος κορυφώνεται, σε μια κωμόπολη κοντά στη γραμμή του μετώπου, η γυναίκα ενός υπολοχαγού κι ένας λοχίας ερωτεύονται παράφορα. Όταν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ο υπολοχαγός τραυματίζεται και οδηγείται στο νοσοκομείο, οι δυο εραστές θα τολμήσουν τη μόνη δυνατή διέξοδο. Μια εκδρομή, μια πορεία χωρίς επιστροφή προς τα σύνορα.

Παραγωγή: Κώστας Κανελλόπουλος | Σενάριο: Γιώργος Κιτσόπουλος | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Συράκος Δανάλης | Μουσική: Νίκος Μαμαγγάκης | Παίζουν: Λίλυ Παπαγιάννη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Καραγιώργης, Κώστας Λαχάς κ.α.

Βραβεία | Διακρίσεις: Βραβείο Φωτογραφίας & Τιμητική Διάκριση Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1966, Βραβείο Μουσικής & Α’ Γυναικείου Ρόλου Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

«Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου (2007) Διάρκεια: 87': Με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, η ταινία παρακολουθεί τα βήματα ενός άντρα που αποφυλακίζεται, σε μια οδύσσεια στη σύγχρονη ακρωτηριασμένη «τριτοκοσμική» Αθήνα, ανάμεσα σε περιθωριακούς, μετανάστες, άστεγους, κλειστές ομάδες και σύγχρονους πατριώτες. Στη διαδρομή του θα συναντήσει μια γυναίκα κι ένα παιδί. Είναι άραγε οι τρεις τους τα μέλη μιας διασπασμένης οικογένειας, ή θύτες και θύματα μιας κοινωνίας που η βιαιότητα και οι συγκρούσεις της τούς αποτρέπουν να ζήσουν μαζί;

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος | Σενάριο: Θάνος Αναστόπουλος, Βασίλης Ραΐσης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης | Μοντάζ: Ναπολέων Στρατογιαννάκης | Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου, Κινάν Ακάουι, Κώστας Βαρυμποπιώτης | Σκηνικά - Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη | Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου | Παραγωγός: Θάνος Αναστόπουλος | Συμπαραγωγοί: Στέλλα Θεοδωράκη | Παραγωγή: Θάνος Αναστόπουλος & Φαντασία Οπτικοακουστική Ε.Π.Ε, NOVA

Παίζουν: Γιώργος Συμεωνίδης (άντρας), Ορνέλα Καπετάνι (γυναίκα), Σαβίνα Αλιμάνι (κοριτσάκι), Νίκος Γεωργάκης (αρχηγός), Μπουγιάρ Αλιμάνι (ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου), Δημήτρης Λιόλιος (υπαρχηγός), Νικολέτα Κυράνα (1η κοινωνική λειτουργός), Έντα Γκέμι (2η κοινωνική λειτουργός), Αρμάντο Νταούτι, Γκέργκι Μπέγκα.

Βραβεία: Η «Διόρθωση» έκανε διεθνή πρεμιέρα στο Τμήμα Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου 2008, απέσπασε περισσότερα από 10 βραβεία και συμμετείχε σε περισσότερα από 40 φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο, ανάμεσά τους και στο New Directors New Films της Νέας Υόρκης, ενώ ήταν η πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2008 και στις επιλογές της χρονιάς από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.


Διαβάστε επίσης: Δωρεάν και Online: Bref, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ στο κανάλι της Στέγης
εμφάνιση σχολίων