1
1
σχόλια
291
λέξεις
CULTURE
Οι σινεφίλ μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ για να περάσουν μια εβδομάδα στο νησί Pater Noster
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
8 Ιανουαρίου 2021
Το φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ εγκαθιστά τον «Απομονωμένο Κινηματογράφο» του στο νησί Pater Noster, ένα άνετο και απρόσιτο φυλάκιο στα ανοικτά της Σουηδικής ακτής.

Οι σινεφίλ μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον ιστότοπο του φεστιβάλ για να περάσουν μια εβδομάδα διαμονής στον πορφυρό, παλιό φάρο του νησιού και να παρακολουθήσουν 60 ταινίες από το πρόγραμμα του φεστιβάλ για το 2021. Ο επιλεγμένος κινηματογραφόφιλος δεν θα στριμωχτεί σε κάποια παλιά «καλύβα» παρακολουθώντας ταινίες σε φορητό υπολογιστή. Ο φάρος είναι πλέον ένα πολυτελές ξενοδοχείο (η διαμονή για ένα κοστίζει περίπου 650 ευρώ) κι έχει δικό του δωμάτιο προβολής.

«Έχετε όλα όσα χρειάζεστε -διαμονή, καλό φαγητό και ποτά- αλλά δεν μπορείτε να φέρετε τίποτα μαζί σας: ούτε τηλέφωνο, ούτε υπολογιστή, ούτε καν βιβλίο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα κύματα και τις ταινίες!» λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ Jonas Holmberg ενώ όποιος επιλεγεί θα πρέπει να βιντεοσκοπεί κι ένα καθημερινό ημερολόγιο. Ο Χόλμπεργκ πρόσθεσε ότι ο τέλειος υποψήφιος «θα πρέπει να είναι λάτρης του σινεμά και να είναι ψυχολογικά έτοιμος ώστε να περάσει μια εβδομάδα σε αυτό το είδος απομόνωσης.»

Το φεστιβάλ δημιουργεί μερικούς ακόμη «Απομονωμένους Κινηματογράφους» γύρω από το Γκέτεμποργκ, σε χώρους που συνήθως φιλοξενούσαν πλήθη. Για παράδειγμα, ένας μοναχικός επισκέπτης θα δει ταινίες μέσα σε ένα σπήλαιο χόκεϊ 12.000 θέσεων.

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι η Κοινωνική Απόσταση κι έχει σκοπό να προσφέρει προβολές με ασφάλεια αλλά και να εξερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει το σινεμά ως εμπειρία στα χρόνια της πανδημίας. «Όλοι βλέπουμε ταινίες μόνοι μας πλέον και αυτό αλλάζει τη σχέση μας με ταινίες», δήλωσε ο Χόλμπεργκ. «Έχουμε δει νέους τύπους ταινιών που αποτυπώνουν την περίοδο της καραντίνας και της απομόνωσης και οι ταινίες έχουν διαφορετικό νόημα»…
εμφάνιση σχολίων