0
1
σχόλια
360
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Περιπολίες από 1.000 άοπλους αστυνομικούς, κάμερες ακόμα και προανακρίσεις εντός των πανεπιστημίων, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
10 Δεκεμβρίου 2020
Ένα νέο πακέτο μέτρων αστυνόμευσης και καταστολής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αστυνομικούς, κάμερες κι ένα ειδικό «αστυνομικό τμήμα» μέσα στο εκάστοτε χώρο, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο φρούρησης των πανεπιστημίων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Παιδείας. Το εγχείρημα αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη και βασίζεται στα πρότυπα φρούρησης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο θα υπάρχει ειδικό «αστυνομικό τμήμα», σε ανοικτή επικοινωνία με τις αστυνομικές υπηρεσίες και με έναν αντιπρύτανη-σύνδεσμο με την ΕΛ.ΑΣ.. Η «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» αποτελείται από τουλάχιστον 1.000 αστυνομικούς που θα έχουν πάνω τους γκλοπ και χειροπέδες. Επίσης θα είναι εκπαιδευμένοι ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε προανακρίσεις για «αυτόφωρου» χαρακτήρα αδικήματα, όπως κλοπές ή ληστείες ενώ θα μπορούν να πραγματοποιούν και προληπτικούς ελέγχους. Ωστόσο, θα υπάρχει παρουσία –τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα– αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν να επεμβαίνουν σε περίπτωση που οι αστυνομικοί εντός των ΑΕΙ δεχθούν επίθεση.
 

Στο κέντρο ελέγχου των καμερών θα υπάρχει εποπτεία από αστυνομικούς σε συνεργασία με τους φύλακες των πανεπιστημίων 

Παράλληλα προβλέπεται και τοποθέτηση καμερών, σε χώρους όπου υπάρχει άδεια και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με βάση και τη σχετική νομοθεσία. Στο κέντρο ελέγχου των καμερών θα υπάρχει εποπτεία από αστυνομικούς σε συνεργασία με τους φύλακες των πανεπιστημίων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με στόχο να προφυλαχθούν από κλοπές πανεπιστημιακοί χώροι με ευαίσθητο ή ακριβό εξοπλισμό αλλά και για να διευκολύνονται έρευνες σε περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον καθηγητών και φοιτητών.

Το σχέδιο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται αρχικά στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, στην ΑΣΟΕΕ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Για την παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια ήδη έχουν προκληθεί οι πρώτες αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς φορείς και φοιτητικούς συλλόγους. Αναμένουμε να δοθούν σαφείς εξηγήσεις για το ρόλο της αστυνομίας στα ΑΕΙ αλλά και να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα εμποδίζουν την ελευθερία της διακίνησης ιδεών και της έκφρασης.


Διαβάστε επίσης:
Εξάρχεια: Καταγγελία ντελιβερά για ξυλοδαρμό του απ’ την αστυνομία
«O παραλογισμός, και η εργαλειοποίηση της πανδημίας δεν γνωρίζουν όρια»
εμφάνιση σχολίων