0
1
σχόλια
519
λέξεις
CULTURE
Καταπραϋντική ποίηση διαλεγμένη για εμάς εισβάλλει στη γραμμή του τηλεφώνου μας. Μια πρωτοβουλία του Τhéâtre de la Ville σε συvεργασία με τη Στέγη
 
DOCTV.GR
3 Δεκεμβρίου 2020
Αν κάποιος διάλεγε ένα ποίημα ειδικά για εσάς, θα θέλατε να το ακούσετε; Πώς θα νιώθατε, αν κάποιος σας το «συνταγογραφούσε» από το τηλέφωνο για να ξορκίσετε τη δυσκολία των καιρών;

Όσο δεν μπορούμε ακόμα να συναντηθούμε στις αίθουσες, η Στέγη θα μας παίρνει τηλέφωνο. Οι «Ποιητικές Συνομιλίες» μας περιμένουν στη γραμμή για να μας δείξουν νέους τρόπους να ζούμε και να απολαμβάνουμε, όσο βρισκόμαστε μακριά από τη ρουτίνα μας και κλεισμένοι στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας. Εμείς, το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακούσουμε προσεκτικά.

To Τhéâtre de la Ville σχεδιάζει το πρόγραμμα Ποιητικές Συνομιλίες και, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς από όλο τον κόσμο δημιουργεί ποιητικούς δεσμούς. Η Στέγη παίρνει τη σκυτάλη στην Αθήνα και από την 1η Δεκεμβρίου καταξιωμένοι ηθοποιοί μας καλούν για μια πρωτότυπη συνομιλία.

Η ιδέα είναι η εξής: ο ακροατής κλείνει ένα ραντεβού, ο ηθοποιός τον καλεί και συνομιλεί μαζί του επί 20 λεπτά, του απαγγέλλει ένα ποίημα που εμπνεύστηκε από τη συνομιλία και, στο τέλος, του προτείνει μια ποιητική «συνταγή» ειδικά γι’ αυτόν.
 

Από τον Μάρτιο του 2020, περισσότεροι από 9.500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν παραλάβει κάποια «ποιητική συνταγή»  

Η ιδέα ξεκίνησε το 2004, όταν ο θεατρικός σκηνοθέτης, και μετέπειτα διευθυντής του Τhéâtre de la Ville του Παρισιού, Emmanuel Demarcy-Mota και ο συγγραφέας Fabrice Melquiot οραματίστηκαν ποιητικές συνομιλίες στους δρόμους της Γαλλίας. Οι συνομιλίες αυτές γεννήθηκαν από την επιθυμία τους να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους κατοίκους μιας περιοχής μέσω μιας μοναδικής πράξης προφορικής ερμηνείας και μετάδοσης: κι έτσι αποφάσισαν να πουν ένα ποίημα σε κάποιον.

Το 2020, ο Emmanuel Demarcy-Mota αποφάσισε να επαναλάβει την πρωτοβουλία μαζί με τον θίασο του Théâtre de la Ville, που διευθύνει από το 2010. Έτσι, στην αρχή του lockdown, οι ποιητικές συνεδρίες αναδημιουργήθηκαν για να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Από τον Μάρτιο του 2020, περισσότεροι από 9.500 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν παραλάβει κάποια «ποιητική συνταγή». Πάνω από 100 καλλιτέχνες έχουν ήδη προσφέρει τηλεφωνικές συνεδρίες, ενώ καλλιτέχνες από την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Σενεγάλη, την Αίγυπτο, το Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Ταϊβάν και τη Γαλλία,συμπράττουν και συνομιλούν σε 22 γλώσσες, εξαπλώνοντας το ποιητικό σύμπαν.

Η διαδικασία είναι η εξής:
- Κλείνουμε το ποιητικό μας ραντεβού εδώ.
- Ένας ηθοποιός θα μας καλέσει την ώρα που επιλέξαμε.
- Η πλατφόρμα θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορούμε να επισκεπτόμαστε τον σύνδεσμο για τις μελλοντικές διαθέσιμες ημερομηνίες.
- Μπορούμε να εγγραφούμε εμείς ή να εγγράψουμε κάποιον άλλον στον ιστότοπο του Théâtre de la Ville, επιλέγοντας ημερομηνία, ώρα και γλώσσα. Περισσότερες πληροφορίες βρίσκουμε εδώ:

Συντελεστές
Το πρότζεκτ είναι μια σύλληψη των Emmanuel Demarcy-Mota (διευθυντής του Τhéâtre de la Ville) και Fabrice Melquiot (συγγραφέας)
Γενικός συντονισμός: Alice Magdelenat, Julie Peigné, Loudice Gourmelon
Συντονισμός για τις ελληνικές «Ποιητικές Συνομιλίες»: Χριστίνα Λιάτα
Βοηθός παραγωγής: Ξένια Σωτήρχου
Οργάνωση παραγωγής: Theatre de la Ville (Παρίσι)
Συνδιοργάνωση & Συμπαραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»
Συμμετέχουν οι Έλληνες ηθοποιοί: Δημήτρης Δρόσος, Μαρία Μαγκανάρη, Αργύρης Ξάφης


Διαβάστε επίσης:
Η πολυταξιδεμένη Καθαρή Πόλη, στο κανάλι της Στέγης
Online: Η Αποκάλυψη στο κανάλι της Στέγης
Δωρεάν και Online: Το Σώσε, η φάρσα του Μάικλ Φρέιν
εμφάνιση σχολίων