0
1
σχόλια
332
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Με την πανδημία να αυξάνει τις ανάγκες για ζεστά γεύματα, η κοινωνική κουζίνα των Εξαρχείων επεκτείνεται. Μπορούμε να βοηθήσουμε
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
1 Δεκεμβρίου 2020
Η συλλογική κουζίνα El Chef, στρώνει ένα μεγάλο τραπέζι με φαγητό αλλά και αλληλεγγύη. Λειτουργεί από το 2007 στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια, όπου συνυπάρχει με άλλες συλλογικότητες. Ενεργεί συμμετοχικά, όλοι μαγειρεύουν και τρώνε μαζί, ενώ κανείς δεν αποκλείεται από το τραπέζι. Είναι μια κουζίνα με αντιρατσιστικό πρόσημο, που λειτουργεί αποκλειστικά με δωρεές και εθελοντισμό.

Με την πανδημία και τον εγκλεισμό, η ανάγκη για ζεστό φαγητό έχει αυξηθεί σημαντικά. Πριν την καραντίνα μαγείρευαν κάθε Σάββατο περίπου 50-60 μερίδες ενώ πλέον η ποσότητα έχει τριπλασιαστεί και ολοένα και αυξάνεται. Έτσι, τα σαββατιάτικα γεύματα έγιναν καθημερινό μαγείρεμα. Σε κανονικές συνθήκες όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να καθίσουν στο τραπέζι και να βοηθήσουν στην προετοιμασία του γεύματος. Όμως μιας και τα τραπέζια πλέον δεν μπορούν να είναι ανοιχτά εξαιτίας της πανδημίας, η El Chef συμπράττει με το στέκι αλληλεγγύης «Το Μυρμήγκι» όπου και διανέμει συσκευασμένα τα φαγητά της.
 

Το πρόγραμμα της εβδομάδας καθορίζεται ανάλογα με τις διαθεσιμότητες και ο καθένας προσφέρει τις δεξιότητες που μπορεί, από μαγείρεμα μέχρι καθάρισμα και από πρώτες ύλες μέχρι πακετάρισμα και διαμοιρασμό του φαγητού  

Κάθε άνθρωπος εδώ συνεισφέρει όπως μπορεί και για όσο χρόνο μπορεί να διαθέσει. Στην Κουζίνα το πρόγραμμα της εβδομάδας καθορίζεται ανάλογα με τις διαθεσιμότητες και ο καθένας προσφέρει τις δεξιότητες που μπορεί, από μαγείρεμα μέχρι καθάρισμα και από πρώτες ύλες μέχρι πακετάρισμα και διαμοιρασμό του φαγητού.

H συλλογική κουζίνα δεν απευθύνεται σε εταιρίες και οργανισμούς για τις πρώτες ύλες της, αλλά καλεί τον κόσμο να συνεισφέρει, με όποιες και όσες πρώτες ύλες μπορεί ή με κάποιο χρηματικό ποσό. Τα χρήματα αυτά τους επιτρέπουν να προμηθεύονται πράγματα απαραίτητα για τη λειτουργία της κουζίνας που δεν μπορεί να φέρει κάποιος, όπως φιάλες υγραερίου.

Αυτές τις μέρες η ElChef μαγειρεύει καθημερινά, 11:00 με 14:30 στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13-15 στα Εξάρχεια. Οι ανάγκες της κουζίνας αλλάζουν διαρκώς. Μπορούμε να ενημερωθούμε για τις δράσεις της αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς, εδώ.
εμφάνιση σχολίων