0
1
σχόλια
323
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Η τέχνη της κριτικής σκέψης. Απόσπασμα από το βιβλίο του Άρθουρ Σοπενχάουερ
 
DOCTV.GR
4 Φεβρουαρίου 2021
Οι περισσότεροι άνθρωποι συντάσσονται με τη θέση του Αριστοτέλη ότι μπορούμε να ισχυριστούμε ως σωστό αυτό που πιστεύουν οι πολλοί. Δεν υπάρχει γνώμη, όσο παράλογη κι αν είναι, που οι άνθρωποι να μην είναι έτοιμοι να την ασπαστούν, μόλις πεισθούν πως είναι κοινώς αποδεκτή. Είναι σαν πρόβατα που ακολουθούν τον αρχηγό του κοπαδιού όπου τους οδηγήσει.

Είναι περίεργο που η γενική απήχηση μιας γνώμης έχει για τους ανθρώπους τόση βαρύτητα. Η ίδια τους η εμπειρία είναι σε θέση να τους διδάξει πως η αποδοχή μιας γνώμης γίνεται άκριτα και είναι αποτέλεσμα μίμησης. Παρόλα αυτά οι ίδιοι δεν το αντιλαμβάνονται καθώς δεν έχουν αυτογνωσία. Όταν μια γνώμη φτάνει στο βαθμό αποδοχής, η συγκατάνευση αποτελεί πλέον καθήκον.

Από το σημείο αυτό και στο εξής οι λίγοι που είναι ικανοί να κρίνουν θα σιωπήσουν. Μιλούν μόνο όσοι είναι παντελώς ανίκανοι να σχηματίσουν οποιαδήποτε γνώμη ή κρίση, αφού παπαγαλίζουν τις απόψεις των άλλων. Ωστόσο υπερασπίζονται τις συγκεκριμένες απόψεις με υπερβάλλοντα ζήλο και μισαλλοδοξία, καθώς αυτό που απεχθάνονται στους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο σκέψης από το δικό τους, δεν είναι τόσο οι διαφορετικές τους κρίσεις όσο η τόλμη να θέλουν να σχηματίσουν τη δική τους άποψη. Εν ολίγοις, ελάχιστοι είναι ικανοί να σκεφτούν, όλοι όμως θέλουν να έχουν άποψη. Συνεπώς δεν απομένει παρά να ενστερνιστούν έτοιμες απόψεις άλλων αντί να σχηματίσουν τις δικές τους.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Άρθουρ Σοπενχάουερ, Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο, εκδ. εκδ. Πατάκη. Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ (22 Φεβρουαρίου 1788 - 21 Σεπτεμβρίου 1860) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, που χαρακτηρίζεται από τον αθεϊστικό πεσιμισμό του και τη φιλοσοφική του διαύγεια. Έγινε γνωστός κυρίως από το βιβλίο του Ο Κόσμος ως Βούληση και ως Παράσταση, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος μας οδηγείται από μία διαρκώς ανικανοποίητη βούληση, καθώς αναζητά αέναα την ικανοποίηση.


Διαβάστε επίσης:
Σοπενχάουερ: Η Τέχνη να είσαι Ευτυχισμένος
Σοπενχάουερ: Η τέχνη να επιβιώνεις
Σοπενχάουερ: Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο
Σοπενχάουερ: Η τέχνη της αντιπαράθεσης
εμφάνιση σχολίων