0
1
σχόλια
441
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Διοικήσεις δημόσιων νοσοκομείων απειλούν με κυρώσεις εκείνους που δίνουν τη μάχη με τεράστιες ελλείψεις
 
PRESS
17 Νοεμβρίου 2020
Την ώρα που αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα κορονοϊού στους υγειονομικούς, στους ανθρώπους που καλούνται να δώσουν τη μάχη για την προστασία του λαού από την πανδημία, με ελάχιστα μέσα και τεράστιες ελλείψεις, χωρίς να τους εξασφαλίζονται όλα τα αναγκαία μέσα και μέτρα προστασίας, πλέον διοικήσεις δημόσιων νοσοκομείων τούς απειλούν και με κυρώσεις στην περίπτωση που μολυνθούν από τον ιό!

Συμγωνα με ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη σε έγγραφη ενημέρωση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» προς τους εργαζόμενους (με ημερομηνία 19/10/2020), αναφέρεται: «Εάν κατά την ιχνηλάτηση μετά από εμφάνιση θετικού κρούσματος σε άτομο του προσωπικού βρεθεί κάποιος από το προσωπικό που είχε επαφή υψηλού κινδύνου εντός του νοσοκομείου, που σημαίνει δεν πήρε μέτρα προστασίας, απομακρύνεται από την εργασία για 7 ημέρες, και θα του επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις».

Το έγγραφο διακινήθηκε στο προσωπικό μετά από εισήγηση της προέδρου Επιτροπής Λοιμώξεων και τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, της διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και του διευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας, με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού στο προσωπικό του νοσοκομείου.

Πρόκειται βέβαια για μια ιδιαίτερα προκλητική απόφαση, την ίδια ώρα που οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη με μέσα ατομικής προστασίας που παρέχονται με το σταγονόμετρο, χωρίς μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ κ.ο.κ. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, θυμίζουμε, στο πρώτο κύμα της πανδημίας σε εργαζόμενους στα ΤΕΠ είχαν παραχωρηθεί στολές εργασίας για ...κηπουρούς!

Οι απαράδεκτες αυτές απειλές κατά των εργαζομένων δεν έχουν εφαρμοστεί, καθώς άμεση ήταν η αντίδρασή τους. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας τονίζει: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία "προβλεπόμενη κύρωση" όταν με αυτοθυσία και υψηλό αίσθημα του καθήκοντος κάναμε τη δουλειά μας, πάντα με γνώμονα την εξασφάλιση της υγείας του ανθρώπου (...) Οι ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν και οι ευθύνες βαραίνουν πρώτα και κύρια την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, πριν από λίγες μέρες ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ εγκαλούσε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου που διαγνώστηκαν θετικοί τις τελευταίες βδομάδες, για «χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων "κυρίως την ώρα της ξεκούρασης"».

Αντιδρώντας άμεσα, το Σωματείο Εργαζομένων επισημαίνει: «Είναι εξοργιστικό να επικαλείται την ατομική ευθύνη των εργαζομένων που νόσησαν για να κρύψει τις ευθύνες τις δικές του και της κυβέρνησης, που εδώ και οκτώμισι μήνες δεν φρόντισαν να προχωρήσουν σε μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των άνω των 500 κενών θέσεων του νοσοκομείου, ενώ "μπάλωσαν" μέρος των κενών μετακινώντας συνεχώς προσωπικό μεταξύ τμημάτων και δομών και επεκτείνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μήπως δεν είναι η υποστελέχωση η αιτία που δεν βγαίνουν σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε κρούσματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού;». Τις παραπάνω εξελίξεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου.
εμφάνιση σχολίων