0
1
σχόλια
488
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Η Ελλάδα περνά νομοσχέδιο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι είναι de facto αμνηστία για τους παραβάτες» -Financial Times
 
DOCTV.GR
6 Νοεμβρίου 2020
Αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφήνουν οι Financial Times με αφορμή την νομοθετική ρύθμιση με σκοπό την αμνήστευση των τραπεζιτών αλλά και όσους εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα.

Σε άρθρο με τίτλο «Greece passes bill critics warn is de facto amnesty for tax offenders» (σ.σ. «Η Ελλάδα περνά νομοσχέδιο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι είναι de facto αμνηστία για τους παραβάτες» της Kerin Hope αναφέρεται εκτενώς σε νομοθετικές τροποποιήσεις με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση ευνοεί όσους εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα ενώ παράλληλα στέκεται και στην τροποποίηση του ποινικού κώδικα που επέτρεψε στους κατηγορούμενους τραπεζίτες να διαφύγουν της δίωξης.
 

«Αναβάλλοντας την επιβολή των φορολογικών νόμων, η νέα νομοθεσία ενθαρρύνει, αντί να αποθαρρύνει, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και αποδυναμώνει τη συμμόρφωση με τον νόμο»  

Η τροπολογία «ουσιαστικά χορηγεί αμνηστία σε αρκετές χιλιάδες φερόμενους ως φοροφυγάδες, θέτοντας αυτό που οι επικριτές της λένε ότι είναι ένα ανησυχητικό προηγούμενο για μία χώρα της Ε.Έ. που έχει δυσκολευτεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή», αναφέρεται στην εισαγωγή του ρεπορτάζ, που στη συνέχεια εξηγεί τι ακριβώς προβλέπει η επίμαχη τροπολογία:

«Το νομοθέτημα ζητά το πάγωμα των ποινικών διώξεων από εισαγγελείς και τις δίκες περισσότερων από 5.000 φερόμενων ως φοροφυγάδων με χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας. Εκατοντάδες ποινικές διώξεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνο αφού όλες οι διαδικασίες από τις αρχές διακανονισμού φόρων και τα διοικητικά δικαστήρια έχουν ολοκληρωθεί. Όμως πολύ λίγες υποθέσεις είναι πιθανό να φτάσουν στο στάδιο της δίωξης, καθώς η μακροχρόνια διοικητική διαδικασία σημαίνει ότι οι περισσότερες θα ξεπεράσουν το πενταετές όριο παραγραφής για φορολογικές παραβάσεις και αυτομάτως θα σταματήσουν».

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σχολιάζει σχετικά: «Αναβάλλοντας την επιβολή των φορολογικών νόμων, η νέα νομοθεσία ενθαρρύνει, αντί να αποθαρρύνει, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και αποδυναμώνει τη συμμόρφωση με τον νόμο». Ο ίδιος προσθέτει πως σε άλλες χώρες της Ε.Έ. οι ποινικές και οι διοικητικές έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής μπορούν να γίνονται παράλληλα.

Επιπροσθέτως στο άρθρο τονίζεται ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η εδώ και 15 μήνες κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού με σπουδές στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις με νομοθετήματα που οι επικριτές υποστηρίζουν ότι φαίνονται να ευνοούν φερόμενους ως παραβάτες».

Μάλιστα, ο Νικόλαος Φαραντούρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, σημειώνει: «Οι πρόσφατοι νόμοι που έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση, όχι μόνο αυτός για τη φοροδιαφυγή, αλλά και τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και νομοθεσίες κατά του ξεπλύματος χρήματος, μπορούν να ερμηνευθούν ως προτιθέμενες να προστατεύσουν συγκεκριμένες ομάδες που κατηγορούνται για σοβαρά οικονομικά εγκλήματα».

Τέλος, οι Financial Times σημειώνουν ότι μία τροποποίηση στον ποινικό κώδικα επιτρέπει στους τραπεζίτες που κατηγορούνται για κατάχρηση εμπιστοσύνης να γλιτώσουν τη δίωξη, εκτός και αν η εμπλεκόμενη τράπεζα ζητήσει η ίδια εισαγγελική έρευνα, και παραθέτουν δήλωση της Άννας Ζαΐρη, επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, σύμφωνα με την οποία «πολλά σοβαρά εγκλήματα θα μείνουν ατιμώρητα εξαιτίας αυτού του μέτρου».

Via
εμφάνιση σχολίων