0
1
σχόλια
608
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ελεύθερος ο ανήλικος μαθητής που κρατήθηκε στην ΓΑΔΑ, όλο το τετραήμερο. Η υπόθεση ξεσήκωσε αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, συλλόγους γονέων, οργανώσεις και πλήθος πολιτών
 
DOCTV.GR
19 Οκτωβρίου 2020
Ελεύθεροι αφέθηκαν τελικά και μετά από σφοδρές αντιδράσεις οι πέντε μαθητές που συνελήφθησαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 15ης Οκτωβρίου, κρατήθηκαν τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ, χωρίς, σύμφωνα με καταγγελίες, να έχουν δικαίωμα ούτε να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους, και οδηγήθηκαν σήμερα στα Δικαστήρια, με κατηγορίες σχετικά με επεισόδια.

Μάλιστα, με βάση την καταγγελία τής συνηγόρου συλληφθέντα μαθητή, Χρυσάνθης Χατζηδημητρίου, η Εισαγγελία έλαβε την πολιτική απόφαση να κρατήσει στα κρατητήρια 4 συλληφθέντες μαθητές από το μαθητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, και, επικαλούμενοι τον κορονοϊό, οι αστυνομικοί της ΓΑΔΑ δεν επέτρεψαν σε ανήλικα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους όλο το τετραήμερο ενώ απαγόρευσαν στους συνηγόρους τους να τους μεταφέρουν φρέσκα ρούχα και συσκευασμένα τρόφιμα. 

Η πρώτη καταγγελία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου περιγράφει την κατάσταση και τον απαράδεκτο τρόπο που συνελήφθη ο μαθητής-γραμματέας στο 15μελές του σχολείου. «Ο Βαγγέλης Γρηγορίου μαθητής της Γ' Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας. Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ' όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στην ΓΑΔΑ όπου με την διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί την Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων», γράφει μεταξύ άλλων.

Ακολούθησε η καταγγελία της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, η οποία κάνει λόγο για οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο τρομοκράτησης νέων παιδιών που ορθώνουν την φωνή τους και διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Η υπόθεση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα και δημιούργησε κύμα συμπαράστασης από συλλόγους γονέων, νεολαιίστικες οργανώσεις και πλήθος πολιτών. Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο απαιτεί «να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι συλληφθέντες μαθητές και να απαλλαχθούν από όλες τις κατηγορίες».

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ «καταγγέλλει την επιχείρηση εκφοβισμού, το όργιο τρομοκρατίας και την απόπειρα κατασυκοφάντησης του μαθητικού κινήματος που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση με τις συλλήψεις από τον “σωρό” 14χρονων και 15χρονων μαθητών από το συλλαλητήριο της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συλληφθέντες μαθητές».

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων βρέθηκε αρκετός κόσμος, ύστερα από κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης στους μαθητές στις 11.00 το πρωί. Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα τη στιγμή που ο 14χρονος Βαγγέλης αφέθηκε ελεύθερος με τη συνοδεία της μητέρας του. Βγαίνοντας από το κτίριο ο Βαγγέλης δήλωσε για την συμπαράσταση των συμμαθητών του «Είμαστε μια οικογένεια». Σχετικά με τις συνθήκες κράτησης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κοιμήθηκε στο πάτωμα.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ο οποίος συμμετείχε στην συγκέντρωση, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε με την παρουσία μας το αυτονόητο, ότι η θέση των 14χρονων παιδιών είναι στα σχολεία με τους καθηγητές τους και στα σπίτια τους με τους γονείς τους και όχι στα κρατητήρια και στα δικαστήρια. Αν τα παιδιά βρίσκονται εδώ είναι, σε κάθε περίπτωση, αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Στηρίζουμε τα παιδιά τα οποία αγωνίζονται για μόρφωση και υγεία σε πολύ δύσκολες συνθήκες γιατί έχουμε αποφασίσει ότι θα είμαστε με τους Αγιάννηδες αυτής της κοινωνίας και όχι με τους Ιαβέρηδες».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της μαθητικής κινητοποίησης υπήρξε πλήθος αστυνομικών αυθαιρεσιών σε βάρος μαθητών, όπως προκύπτει από καταγγελίες και βιντεοληπτικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε. Έγιναν επίσης και οκτώ συλλήψεις μαθητών οι οποίοι αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι.


Διαβάστε επίσης:
Η ρίζα της πολιτειακής εξαπάτησης του κρατούμενου Β. Δημάκη
VIDEO: Νέα σύγκρουση φοιτητών-ΜΑΤ
εμφάνιση σχολίων