1
2
σχόλια
263
λέξεις
CULTURE
[VIDEO] Η ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου άνοιξε το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας και ενδέχεται να φτάσει στα Όσκαρ
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
15 Οκτωβρίου 2020
-Η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Κέιτ Μπλάνσετ, αναλαμβάνει την προώθηση της ταινίας «Μήλα» του Χρήστου Νίκου στις ΗΠΑ ως executive producer, μέσω της εταιρείας παραγωγής της, Dirty Films.

-Το φιλμ έκανε πρεμιέρα στο 77ο φεστιβάλ Βενετίας και ήταν η πρώτη ελληνική στην ιστορία του θεσμού που «άνοιξε» το τμήμα Ορίζοντες στο οποίο συμμετείχε. Η Μπλάνσετ ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και χαρακτήρισε την ταινία ως ένα «μοναδικό και πρωτότυπο ντεμπούτο, «μία πρωτοποριακή, αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία», την οποία είναι περήφανη να εκπροσωπήσει βοηθώντας να διαδοθεί το χιούμορ, η ζεστασιά και η συναρπαστική ματιά της.

-Στο φιλμ πρωταγωνιστούν ο Άρης Σερβετάλης και η Σοφία Γεωργοβασίλη.

-Η υπόθεση της αφηγείται το χρονικό μιας αναπάντεχης επιδημίας, όταν οι άνθρωποι μιας πόλης εμφανίζουν ξαφνική αμνησία. Ο πρωταγωνιστής πέφτει θύμα της και ξεκινά ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο βασίζεται στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων αποστολών. Εκεί, γνωρίζει μια γυναίκα που ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα το παρελθόν του έρχεται να τον στοιχειώσει.

-Τα «Μήλα» συνεχίζουν το ταξίδι τους στα φεστιβάλ του κόσμου, ενώ έχουν ήδη βρει διανομή σε πάνω από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο.

-Ο Χρήστος Νίκου ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη. Εργάστηκε σε ταινίες όπως ο «Κυνόδοντας» και «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, αλλά και στο Before Midnight του Richard Linklater. Η μοναδική μικρού μήκους ταινία που έχει σκηνοθετήσει λέγεται KM (2012) βραβεύτηκε στο Motovun Film Festival (Best Short Film Award 2013). Τα «Μήλα» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.