1
1
σχόλια
249
λέξεις
CULTURE
Στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης υπάρχει μια συναρπαστική έκθεση αλλά θα την δούμε διαδικτυακά: Ο μυστικός Κήπος Δεδομένων της Κυριακής Γόνη
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
17 Σεπτεμβρίου 2020
Θα μπορούσαν τα ψηφιακά μας δεδομένα να αποθηκευτούν σε έναν μυστικό κήπο στο κέντρο της πόλης; Είναι δυνατό να τρυπώσουν αυτά τα δεδομένα στο φυτό που φυτρώνει αποκλειστικά και μόνο σ΄ ένα μέρος στον κόσμο, στον βράχο της Ακρόπολης (Micromeria acropolitana λέγεται);

Ο Κήπος των Δεδομένων ή αλλιώς Data Garden της εικαστικού Κυριακής Γονή, είναι η πολυμεσική εγκατάσταση που απλώνεται στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης, κι έχει ως αφετηρία πρόσφατες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων στο DNA ζωντανών οργανισμών.

Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί πολλών ειδών μέσα και η σύλληψή της ακολουθεί πολύ ενδιαφέρουσες συνεπαγωγές, από το πώς τα άυλα data μας που αποθηκεύονται, μολύνουν το περιβάλλον μέχρι το ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά, και από τη μνήμη έως την οικολογία… Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από σχέδια, εκτυπώσεις, βίντεο, ηχητικά κομμάτια και συνεντεύξεις με επιστήμονες από τα αντίστοιχα πεδία και φανερώνει τις συνδέσεις ψηφιακής μνήμης και κλιματικής κρίσης, διερευνώντας πιθανές διεξόδους και στρατηγικές αντίστασης.

Στον συναρπαστικό αυτό κήπο, που ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, οι χρήστες γίνονται κηπουροί των φυτών και τα φυτά, με τη σειρά τους, κηπουροί της αποθηκευμένης πληροφορίας. Ο κύκλος ζωής των δεδομένων του χρήστη ακολουθεί τον αντίστοιχο του φυτού και δημιουργείται μια σχέση αλληλεξάρτησης και φροντίδας.

Ακολουθούμε την εικονική τουρνέ στον «κήπο» του Εκθεσιακού Χώρου της Στέγης. Η περιήγηση θα παραμείνει διαθέσιμη διαδικτυακά μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2020.


Info: Κήπος Δεδομένων, Κυριακή Γόνη. Έως 20 Σεπτεμβρίου 2020.
εμφάνιση σχολίων