0
2
σχόλια
258
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ματ, κρότου λάμψης και προσαγωγές. Η κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά, δέχτηκε αστυνομική εισβολή. παραχώρησης του ιστορικού κτιρίου σε ιδιώτες για την ανέγερση ενός λουξ ξενοδοχείου
 
DOCTV.GR
7 Σεπτεμβρίου 2020
Η Rosa Nera αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους κοινωνικής δράσης στην Ελλάδα. Βρίσκεται στα Χανιά και επί 16 χρόνια λειτουργούσε σαν πολιτικός, κοινωνικός, πολιτιστικός, ψυχαγωγικός χώρος για όλους, αλλά και σπίτι για όποιον είχε ανάγκη. Το ξημέρωμα της 5ης Σεπτεμβρίου, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ρόζα Νέρα και προσήγαγαν 16 άτομα, μεταξύ αυτών και πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στη κατάληψη. Δεκάδες αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν για να υπερασπιστούν την κατάληψη και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και βομβών κρότου λάμψης, τραυματίζοντας και τη δημοσιογράφο της ΕΡΑ Χανίων, Σοφία Θεοδωράκη. Το μεσημέρι και το βράδυ της ίδιας ημέρας, ακολούθησαν πορείες διαμαρτυρίας με μεγάλη συμμετοχή πολιτών.


Η Rosa Nera βρίσκεται στο λόφο Καστέλι στο κέντρο της Μινωικής Κυδωνίας, στο πιο κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης των Χανίων με θέα το ενετικό λιμάνι. Η κατάληψη της Rosa Nera, δεν διεκδίκησε ποτέ την ιδιοκτησία του κτηρίου, αλλά υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα κοινωνικής χρήσης αχρησιμοποίητων και εγκαταλελειμμένων επί χρόνια κτηρίων με σκοπό την κάλυψη αναγκών. Ο υφυπουργός παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος είναι και μέτοχος σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στα Χανιά, ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, είχε υπογράψει πριν μερικά χρόνια τη σύμβαση παραχώρησης του ιστορικού κτιρίου σε ιδιώτες για την ανέγερση ενός πολυτελούς ξενοδοχείου.

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν με σύνθημα «10, 100, χιλιάδες καταλήψεις, ενάντια σε έναν κόσμο οργανωμένης σήψης» ενώ ήδη την εισβολή της αστυνομίας έχουν καταδικάσει με ανακοινώσεις τους αρκετά κόμματα και κοινωνικοί φορείς.
εμφάνιση σχολίων