1
1
σχόλια
734
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
9 Ιουλίου 2020
Το γνωστό καλοκαιρινό διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο θερινό Εκράν της Νεάπολης, επιστρέφει από τις 16 έως τις 22 Ιουλίου, έχοντας λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας των ημερών, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει τον πλούτο του προγράμματός του.

Στο ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα συναντάμε ταινίες του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου (Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του κόσμου), του Αλέξανδρου Κακανιάρη (Μάγκας), της Άννας Αντωνοπούλου (Κλεονίκη), ενώ η Ρηνιώ Δραγασάκη του Cosmic Candy μαζί με την Αρασέλη Λαιμού, παρουσιάζουν τα παρασκήνια της έκθεσης Stefanos Rokos: Nick Cave & the Bad Seeds' No More Shall We Part: 14 Paintings 17 Years Later. Ο Στέφανος Ρόκος Μάλιστα, έχει επιμεληθεί και την αφίσα του φεστιβάλ. 

Δύο ελληνικές συμμετοχές συναντάμε και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Το Electric Swan της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη και το Nimic του Γιώργου Λάνθιμου με τον Ματ Ντίλον, που έχουν πάρει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Ένα πλήθος από ενδιαφέρουσες ταινίες και ντοκιμαντέρ, 77 στο σύνολό τους, με ποικίλα θέματα, συμπληρώνουν τον Διαγωνιστικό Τομέα. Σε μια γρήγορη, μικρή επιλογή, συναντάμε τίτλους όπως το Registration του Μίκαελ Μποροντίν, από τη Ρωσία, το οποίο ακολουθεί την ιστορία μιας γυναίκας μετάναστριας από το Ουζμπεκιστάν που καταλήγει σε αστυνομικό τμήμα τη νύχτα.

Στο Tomatic του Κριστόφ Σαμπέρ από τη Γαλλία, τρεις φίλοι, ο Jimmy, ο Samy και ο Sofi, έχουν την εξής πρωτοποριακή ιδέα: να μετατρέψουν μια μηχανή σοκολάτας σε μηχάνημα αυτόματης πώλησης χασίς. Στο Harbor του Πολ Μαρκέζ Ντουάρτε, μια Αγγλίδα καθηγήτρια, αφήνει αυθόρμητα έναν νεαρό 15χρονο μετανάστη να επιβιβαστεί παράνομα σε ένα πλοίο για την Αγγλία με την τάξη της, απέχει πολύ από το να αντιληφθεί τη σημασία της κίνησής της και τις συνέπειές της σε αυτό το ολονύκτιο ταξίδι.

Εκατομμύρια είναι τα παιδιά που ασχολούνται με την παιδική εργασία στην Ινδία, σε ολοένα αυξανόμενο αριθμό κάθε χρόνο. Κι έτσι εκατομμύρια παιδικά όνειρα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ποτέ ως αποτέλεσμα της έλλειψης εκπαίδευσης. Το Baitullah από την Ινδία, είναι η ιστορία ενός τέτοιου παιδιού, με όνειρο, που επιβιώνει στην εξωφρενική μητρόπολη της Βομβάης, περιμένοντας κάποιον να το παρατηρήσει. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια ανανέωσης της άδειας του αυτοκινήτου του ο Dejan πέφτει θύμα μιας γραφειοκρατικής παγίδας που δοκιμάζει την αποφασιστικότητά του να γίνει υπεύθυνος πατέρας, στο Sticker από τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία. Στο τολμηρό Fuck You από τη Σουηδία, Η Alice που είναι μαζί με τον Johannes, νιώθει ότι δεν έχει αρκετό χώρο για να είναι ο εαυτός της. Μια νύχτα που είναι έξω με φίλους, κλέβει ένα strap-on και προκαλεί τον φίλο της για τις σκέψεις του σε σχέση με τα κορίτσια. Ενώ ταξιδεύει για να δει τα γεγονότα που αφορούν στην δολοφονία του γιου της, μια μητέρα βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα στα αντίποινα και στην επανασύνδεση με την αποξενωμένη κόρη της, στο November 1st από τη Βρετανία. Για τον Alex ένα αφελές εξάχρονο αγόρι, οι μυστηριώδεις περιπολίες της δεξιάς πολιτοφυλακής υπό την καθοδήγηση του πατέρα του δεν είναι παρά ευκαιρίες για να παίζει κρυφτό στο δάσος. Μέχρι τη στιγμή που το παρατραβάει, στο Rebel του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί από τον Καναδά.

Στο Butterflies, είναι άλλη μια Κυριακή του Απριλίου. Ένα κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ. Ένα φυσικό φαινόμενο. Μια οικογένεια σε μια αυτοσχέδια βόλτα, ίσως στην τελευταία της. Όταν ένας νεαρός άνδρας από την Ταϊβάν επισκέπτεται ένα απομακρυσμένο Πορνείο Karaoke για πρώτη φορά αρχίζει να κατανοεί την πολυπλοκότητα γύρω από την επιθυμία και την εκμετάλλευση, στο Caninity από την Ταϊβάν. Στο Oslo, o Ziad, είναι ένας Παλαιστίνιος εργάτης, στον οποίο απαγορεύουν εκείνη τη μέρα την είσοδο στο Ισραήλ για εργασία. Μη θέλοντας να επιστρέψει στο σπίτι με άδεια χέρια, αφού είχε υποσχεθεί στην κόρη του κρέας για δείπνο, οφείλει να γίνει δημιουργικός. H 16' ταινία του Σάντι Σρουρ, είναι ένας ποιητικός και τραγικός απολογισμός του καθημερινού αγώνα των Παλαιστινίων βιοπαλαιστών.

Το πρόγραμμα φέτος, πέρα από το Διεθνές και το Ελληνικό Διαγωνιστικό, περιλαμβάνει επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους από το φεστιβάλ της Σαγκάη (Tribute to China), Τμήμα New Talent-Media Shorts, ένα αφιέρωμα στην αρχιτεκτονική και το περιβάλλον, ενώ φέτος στην ενότητα 2Χ2, οι Ντέκελ Μπέρενσον & Μαξίμ Ρόι, παρουσιάζουν δουλειές τους που ξεχωρίζουν για την αισθητική τους, αλλά και τις χώρες στις οποίες οι δύο σκηνοθέτες επιλέγουν να διαδραματίζονται. Την Παρασκευή 17/7 η παραγωγός Μαρία Δρανδάκη θα δώσει masterclass με ελεύθερη είσοδο, αλλά με απαραίτητη κράτηση θέσεων. Το film market του φεστιβάλ θα διεξαχθεί διαδικτυακά και θα είναι ενεργό σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.  


Info: Psarokokalo International Short Film Festival 2020. Από 16 έως 22 Ιουλίου, στο θερινό Εκράν (Νεάπολη). Είσοδος: Από 5 Ευρώ.
εμφάνιση σχολίων