0
1
σχόλια
373
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Σπανίως σκεφτόμαστε την ευτυχία όταν ψηφίζουμε ή όταν στέλνουμε το παιδί μας στο σχολείο, μα μόνον όταν αγοράζουμε πράγματα άχρηστα»
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: PEXELS
20 Ιουλίου 2020
Η ιδέα της ευτυχίας μάς κάνει πάντα να σκεφτόμαστε την προσωπική μας ευτυχία, σπανίως αυτή του ανθρώπινου είδους, και μάλιστα συχνά καταλήγουμε να ανησυχούμε ελάχιστα για την ευτυχία των άλλων, προκειμένου να επιδιώξουμε τη δική μας.

Ακόμα και η ευτυχία του έρωτα συχνά συμπίπτει με τη δυστυχία μιας απόρριψης του άλλου, για την οποία ανησυχούμε ελάχιστα, ικανοποιημένοι από την κατάκτησή μας.

Αυτή η ιδέα της ευτυχίας διαπερνά τον κόσμο της διαφήμισης και της κατανάλωσης, όπου κάθε πρόταση εμφανίζεται σαν μια πρόσκληση σε μια ευτυχισμένη ζωή, η κρέμα που θα λειάνει το πρόσωπο, το απορρυπαντικό που επιτέλους βγάζει όλους τους λεκέδες, ο καναπές στη μισή τιμή, το απεριτίφ που θα πιεις μετά τη θύελλα, το κρέας σε κονσέρβα γύρω από το οποίο ενώνεται η  ευτυχισμένη οικογένεια, το ωραίο και οικονομικό αυτοκίνητο.

Σπανίως σκεφτόμαστε την ευτυχία όταν ψηφίζουμε ή όταν στέλνουμε το παιδί μας στο σχολείο, μα μόνον όταν αγοράζουμε πράγματα άχρηστα και νομίζουμε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο ικανοποιούμε το δικαίωμά μας στην επιδίωξη της ευτυχίας.

Πότε συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή, μιας και δεν είμαστε άκαρδα κτήνη, το να ασχοληθούμε με την ευτυχία του άλλου. Όταν τα ΜΜΕ μας παρουσιάζουν τη δυστυχία των άλλων, νεγράκια που πεθαίνουν από πείνα και τα τρώνε οι μύγες, άρρωστοι από ανίατες ασθένειες, πληθυσμοί που αφανίζονται από τσουνάμι. Τότε είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τον οβολό μας και, στις καλύτερες περιπτώσεις, να δεσμευτεί το πέντε τοις χιλίοις.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο, Χρονικά μιας ρευστής κοινωνίας, εκδ. Ψυχογιός. Ο Ουμπέρτο Έκο (5 Ιανουαρίου 1932 - 19 Φεβρουαρίου 2016) ήταν ιταλός ακαδημαϊκός, καθηγητής, σημειολόγος, συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1965 και το Το όνομα του Ρόδου, το περίφημο πρώτο του μυθιστόρημα, το 1980 (πούλησε 9 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως, τιμήθηκε με τα βραβεία Strega και Medicis Etranger, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο). Μερικά από τα βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά: Κήνσορες και θεράποντες (εκδ. Γνώση), Το όνομα του Ρόδου (εκδ. Γνώση), To Εκκρεμές του Φουκώ (εκδ. Γνώση), Η αναζήτηση της τέλειας γλώσσας (εκδ. Ελληνικά Γράμματα), Μπαουντολίνο (εκδ. Ελληνικά Γράμματα), Η ιστορία της Ομορφιάς (εκδ. Καστανιώτη).


Διαβάστε επίσης:
Πίτμαν: Η ευτυχία είναι στα χέρια μας
Έκο: Ο ανόητος και ο βλάκας
Τόλε: Το «εγώ» και η ευτυχία
εμφάνιση σχολίων