0
1
σχόλια
651
λέξεις
ΖΗΝ
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε, ώστε να φροντίσουμε τη βουκαμβίλια μας και να τη βοηθήσουμε να ανθίσει
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: PEXELS
11 Μαΐου 2020
Φυλλοβόλο φυτό, με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, που έχει προσαρμοστεί στο μεσογειακό περιβάλλον. Οι βουκαμβίλιες αγαπούν τον ήλιο, κι έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό και κλάδεμα. Μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 μέτρα ύψος, ενώ υπάρχουν πολλά είδη για να διαλέξουμε το ιδανικότερο.

Σε τι θέσεις επιλέγουμε να φυτέψουμε την βουκαμβίλια; Η βουκαμβίλια για να ανθίσει χρειάζεται πολλές ώρες έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ηλιοφανή θέση με νότιο προσανατολισμό. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι μειωμένη. Επίσης, είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Η βουκαμβίλια προτιμάει τη θάλασσα και δεν μπορεί να φυτευτεί σε πολύ ορεινά μέρη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν θέλουμε να φυτέψουμε βουκαμβίλια σε χώμα που είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά ή σε μέρος με χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμάμε τη σκούρα μωβ βουκαμβίλια που είναι πιο ανθεκτική στην παγωνιά και σε άγονα ξηρά εδάφη από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε νάνες ποικιλίες που έχουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία σε περιορισμένο χώρο.

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η βουκαμβίλια; Η βουκαμβίλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα και νερό. Το υπερβολικό πότισμα έχει αρνητική επίπτωση στην ανθοφορία της. Κατά την περίοδο της άνθισης, το πότισμα της βουκαμβίλιας πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένο, να γίνεται συχνότερο την περίοδο του καλοκαιριού, ενώ την περίοδο του χειμώνα το μειώνουμε σε μεγάλο βαθμό. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι μεγάλες βουκαμβίλιες που είναι φυτεμένες στο έδαφος και έχουν δημιουργήσει βαθύ δυνατό ριζικό σύστημα χρειάζονται ελάχιστο νερό. Επίσης, η βουκαμβίλια δεν έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση. Όταν είναι φυτεμένη στο έδαφος, η προσθήκη πλήρους λιπάσματος μέσα στην άνοιξη βοηθάει σημαντικά την ανάπτυξη και την ανθοφορία της. Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη ζωηρής βλάστηση και στη μείωση της ανθοφορίας. Αν φυτέψουμε τη βουκαμβίλια σε γλάστρα, προσθέτουμε μικρές ποσότητες πλήρους υδατοδιαλυτού λιπάσματος, ενισχυμένο με σίδηρο και μαγνήσιο μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης.

Πώς κλαδεύεται και πολλαπλασιάζεται η βουκαμβίλια; Το κλάδεμα της βουκαμβίλιας γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφού έχει περάσει η παγωνιά του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά της παλιάς βλάστησης, τους αδύναμους βλαστούς και τους λαίμαργους από την βάση της βουκαμβίλιας για να τη δυναμώσουμε και να μας δώσει ανάπτυξη. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πολύ αυστηρό κλάδεμα μπορεί να συντελέσει αρνητικά στην ανθοφορία της επόμενης χρονιάς, καθώς επιφέρει ανάπτυξη ζωηρής βλάστησης και περιορισμένη άνθιση. Ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας γίνεται με μοσχεύματα που κόβουμε κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Αφού αφαιρέσουμε φύλλα και άνθη, τα φυτεύουμε σε γλάστρα και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Για καλύτερα αποτέλεσματα κατά τον πολλαπλασιασμό της βουκαμβίλιας, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας.

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την βουκαμβίλια; Η βουκαμβίλια είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά που δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Για προληπτική αντιμετώπιση από τα έντομα της μελίγκρας, του αλευρώδη, της λιριόμυζας και του τετράνυχου που μπορεί να την προσβάλλουν, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου. Για την καφέ ή σκούρα κόκκινη κηλίδωση των φύλλων της βουκαμβίλιας, εφαρμόζουμε προληπτικά ψεκασμό με οικολογικό διάλυμα χαλκού. Παράλληλα είναι σημαντικό να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα της ρίζας της βουκαμβίλιας λόγω ανάπτυξης μυκητολογικής ασθένειας.

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την βουκαμβίλια: Το υπερβολικό πότισμα, η ξηρασία, οι θερμοί άνεμοι, καθώς και η υπερβολική λίπανση μπορεί να αποτελέσουν αιτίες για την απότομη πτώση των φύλλων καθώς και των λουλουδιών της βουκαμβίλιας, είτε είναι φυτεμένη σε κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

Πηγή: Μυστικά Κήπου


Διαβάστε επίσης:
Αβοκάντο στο μπαλκόνι
10 φυτά σε γλάστρα για είσοδο σπιτιού
8 μυστικά για καλλιέργεια λεμονιάς
Γιασεμί, 8 μυστικά για τη φροντίδα του
εμφάνιση σχολίων