1
1
σχόλια
621
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ laktarid[email protected]
14 Απριλίου 2020
ΟΡΝΙΘΕΣ (ή ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΥΛΙ): Δύο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, εγκαταλείπουν απογοητευμένοι από τη κοινωνικοπολιτική πολιτική κατάσταση και από τη δικομανία των συμπολιτών τους, την Αθήνα για να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία –μαλακιά και παχουλή σαν πουπουλένιο στρώμα ή σαν την κοιλίτσα του μωρού– και τη βρίσκουν στον ουρανό στη χώρα των πουλιών, που την ονομάζουν Νεφελοκοκκυγία. Τα πουλιά διστακτικά στην αρχή, δέχονται τους δύο ξένους, τους δίνουν φτερά και όλοι μαζί ρίχνονται με ενθουσιασμό στην ανοικοδόμηση ενός τείχους στους αιθέρες, που αποκόπτει την επικοινωνία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους. Η απουσία της τσίκνας των θυσιών ανησυχεί τους θεούς, ενώ θεοί και άνθρωποι στέλνουν τους αντιπροσώπους τους να δουν τι συμβαίνει. Τελευταίοι φτάνουν ο Περσέας, ο Ηρακλής κι ο βάρβαρος θεός των Τριβάλλων, για να ξεκαθαρίσουν τη κατάσταση.

Αυτή είναι η υπόθεση των Ορνίθων, της κωμωδίας του Αριστοφάνη που είχε ως στόχο της τη διακωμώδηση της πολιτικής κατάστασης στην Αθήνα του 474 π.χ. στην οποία αντιπροτείνει την φυγή προς την Ουτοπία ως μια ελκυστική αν και ουσιαστικά ανέφικτη λύση. Η ταινία του Μπάμπη Μακρίδη (Οίκτος), είναι ένα υβριδικό ντοκιμαντέρ για τη παράσταση των Ορνίθων την οποία ανέβασε το καλοκαίρι του 2016 στην Επίδαυρο αλλά και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Νίκος Καραθάνος σε διασκευή Γιάννη Αστερή, η οποία τονίζει μέσα από μια σύγχρονη οπτική τα νοήματα του έργου και την ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο και να έρθει σε επαφή με την αληθινή του επιθυμία.
 

Δημιουργεί ένα μωσαϊκό από εικόνες, αισθήσεις και ιδέες που απογειώνουν την ταινία μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, σε κάτι περισσότερο ουσιαστικό από μια απλή καταγραφή του ανεβάσματος μιας παράστασης καθώς αποτυπώνει στην αφήγησή της, 9 βήματα για να γίνει κάποιος πουλί  

Συναντά τους ηθοποιούς του έργου (τον Άρη Σερβετάλη και τον Νίκο Καραθάνο που έχουν τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά και όλους τους υπόλοιπους), τους οποίους ακολουθεί σε ένα πραγματικό ταξίδι, από την Αθήνα, στη Νέα Υόρκη (τη σύγχρονη Νεφελοκοκκυγία), στην Αίγυπτο, τη Παταγονία και την Ισλανδία, κάποιους ορνιθολόγους, αλλά και σύγχρονους αναχωρητές που αναζήτησαν την Ουτοπία τους επιλέγοντας να ζήσουν στα βουνά, ένα μοναχικό βίο εκτός οργανωμένης κοινωνίας.

Όλοι τους λίγο πολύ, σε σχέση με την όποια ιδιότητά του καθένα, εκφέρουν κάποιες προσωπικές απόψεις πάνω στα πουλιά και τους συμβολισμούς τους, στα ονειρά τους στα οποία πετούν, στην ανθρώπινη ανάγκη της φυγής, το δέος της απογείωσης, την μεθυστική αίσθηση της ελεύθερης πτήσης, τις όποιες επιθυμίες τους, τον ορισμό τους για την Ουτοπία, την όποια απογοήτευση ή αναγκαστική προσγείωση, ή πτώση. Ταυτόχρονα παρακολουθεί αποσπασματικά στιγμιότυπα από τη προετοιμασία και το ανέβασμα της παράστασης στη Στέγη.

Δεν παραλείπει τους συσχετισμούς ανάμεσα στο τείχος της Νεφελοκοκκυγίας με τα σύγχρονα συνοριακά τείχη του κόσμου μας και με τρόπο ποιητικό, ενίοτε χιουμοριστικό, με το τρόπο του σύγχρονου arthouse κινηματογράφου, δημιουργεί ένα μωσαϊκό από εικόνες, αισθήσεις και ιδέες που απογειώνουν την ταινία μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, σε κάτι περισσότερο ουσιαστικό από μια απλή καταγραφή του ανεβάσματος μιας παράστασης καθώς αποτυπώνει στην αφήγησή της, 9 βήματα για να γίνει κάποιος πουλί.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Τμήμα Voices του φεστιβάλ του Ρότερνταμ και θα παίζει ελεύθερα στο κανάλι της Στέγης στο youtube για άλλα δύο 24ωρα μέχρι τη Τετάρτη 15 Απριλίου τις 19:00.

Διαβάστε επίσης: Νέες πρεμιέρες στο κανάλι της ΣτέγηςInfo: Όρνιθες (ή Πως Να Γίνεις Πουλί)/Birds (Or How To Become One). Ντοκιμαντέρ, Φαντασίας, Δραματική Κομεντί. Ελλάδα 2020. Πρεμιέρα: Κυριακή 12 Απριλίου 19:00 στο κανάλι της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στο youtube. Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίσης. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Στράτος Παπαδάκης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρης Φραγκούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.
εμφάνιση σχολίων