0
1
σχόλια
780
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η απραξία και η κατάρρευση των αξίων στην Ε.Έ. είναι πιθανόν να φέρει το τέλος της λέει ο Γερμανικός Τύπος
 
PRESS
4 Μαρτίου 2020
Τις εξελίξεις στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καταγράφει ο γερμανικός Τύπος, σχολιάζοντας την στάση, την ευθύνη αλλά και την απραξία της Ευρώπης και της Γερμανίας απέναντι στην προσφυγική κρίση ενώ η ΤΑΖ του Βερολίνου υποστηρίζει ότι η κατάρρευση των αξίων στην Ε.Έ. είναι πιθανόν να φέρει το τέλος της.

Σε άρθρο με τίτλο «Ο πόλεμος της Ευρώπης» η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης το 2015 η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία έχουν δαπανήσει πολλή πολιτική ενέργεια και χρήματα για να κρατήσουν το προσφυγικό δράμα έξω από την πόρτα τους. Εμμέσως η Ευρώπη έχει γίνει μέρος αυτού του πολέμου ενώ ο Ερντογάν πληρώνει τώρα ένα τεράστιο τίμημα για την αμφιταλαντευόμενη πολιτική του μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, Εφόσον οι ΗΠΑ έχουν παραιτηθεί από την ευθύνη για τη Συρία ήδη επί Ομπάμα, μένει στην Ε.Έ., όπως και πριν από πέντε χρόνια, μόνο η επιλογή αν θέλει να γίνει θεατής και έμμεσα θύμα αυτού του πολέμου- ή αν θα θυμηθεί τη δύναμή της και θα παρέμβει»

«Η διαπραγματευτική διπλωματία, οι σύνοδοι και οι προειδοποιήσεις γίνονται αντιληπτές από τους κατοίκους της Λέσβου ή της Σάμου, όπου φτάνουν πρόσφυγες, μόνο ως κυνική σιωπή. Η Ε.Έ. πρέπει γρήγορα να οργανώσει τα μέσα που διαθέτει, ώστε να παρέμβει σε αυτόν τον πόλεμο. Η Ρωσία και η Τουρκία είναι οικονομικά εξαρτώμενες και ευάλωτες. Αυτός ο μοχλός πίεσης πρέπει τώρα να χρησιμοποιηθεί ώστε να αναγκάσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν να βάλει μυαλό και τον Ταγίπ Ερντογάν να λογικευτεί. H E.Έ. πρέπει να παρέμβει το συντομότερο δυνατόν, τον οικονομικό μοχλό πίεσης διαθέτει πάντα η ίδια» επισημαίνεται στο άρθρο.
 

«Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης είναι η πρώτη που θα πρέπει να αντιδράσει, θα πρέπει να δεχθεί κάποιους από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της κι άλλες χώρες»  

«Η Ε.Έ. έχει γίνει εκβιάσιμη διότι εδώ και καιρό στέκεται «τυφλά» απέναντι στη συμφωνία Ε.Έ - Τουρκίας, αφήνοντας κλειστά τα σύνορα κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού. «Τώρα, που ο Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα, ο εκβιασμός είναι παρών. Χωρίς τη στήριξη του ΝΑΤΟ στη Συρία, χωρίς περισσότερα χρήματα για τους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, θα στείλει τα καραβάνια ξανά στους δρόμους ανά την Ευρώπη, απειλεί ο ηγέτης της Άγκυρας -όπως και το 2015. Μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί, λένε στο Βερολίνο, αλλά δεν έχουν καμιά απάντηση για το πώς δεν θα επαναληφθεί το 2015».

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο «δεν θα έχουν σχεδόν καμία άλλη επιλογή από το να υποχωρήσουν απέναντι στον Ερντογάν. Όχι στρατιωτικά, επειδή αφενός ο πόλεμος στη Συρία δεν μπορεί πλέον να κερδηθεί και αφετέρου, επειδή ο Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας, σύντομα θα ελέγχει και πάλι όλη τη Συρία. Αλλά μπορούν να το κάνουν με το να δεχθούν τους αμάχους, που εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας των επιθέσεων του κυβερνητικού στρατού και των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών».
 

Για τις εικόνες στα σύνορα: «Eίναι πολύ πιθανό αυτή τη στιγμή να βλέπουμε την εσωτερική διάλυση της Ευρώπης. Αυτό θα ήταν το τραγικό τέλος μιας μεγάλης ιδέας. Αλλά όχι με ευθύνη των προσφύγων. Θα οφείλεται στον εγωισμό και τη δειλία εκείνων που –έτυχε- να έχουν γεννηθεί σε χώρες με ειρήνη» -Εφημερίδα ΤΑΖ, Βερολίνο  

Και η ΤΑΖ του Βερολίνου: «Ποιες τελικά είναι αυτές οι αξίες της Ε.Έ.: τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός του δικαίου, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια;»: «Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελεί μια κρίση με προηγούμενο. Ήταν αναμενόμενη αλλά όχι αναπόφευκτη. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν η Ε.Έ. δεν είχε αναβάλει τις διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού, εάν δεν είχε γίνει εκβιάσιμη από τον Τούρκο πρόεδρο –με μια αμφιλεγόμενη από πολλές απόψεις συμφωνία-, εάν δεν φοβόταν τόσο πολύ τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές εντός των δικών της συνόρων. Θα ήταν σήμερα λιγότερο αβοήθητη. Πλέον οι καλές συμβουλές κοστίζουν ακριβά» γράφει η εφημερίδα TAZ του Βερολίνου. Αν και η Ε.Έ. κατανοεί τον εαυτό της όχι ως «οικονομική ένωση» αλλά ως «ένωση αξιών», το ερώτημα που τίθεται είναι ποιες τελικά είναι αυτές οι αξίες: τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός του δικαίου, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια;

«Όλοι αυτοί οι στόχοι έχουν πληγεί εδώ και χρόνια στο συγκείμενο του προσφυγικού». Για τις εικόνες προσφύγων να αποτρέπονται από το να φτάσουν στην Ευρώπη σχολιάζει: «Αυτό που δεν υπάρχει είναι ένα σχέδιο. Κι επίσης δεν υπάρχει μια “κοινότητα αξιών”. Eίναι πολύ πιθανό αυτή τη στιγμή να βλέπουμε την εσωτερική διάλυση της Ευρώπης. Αυτό θα ήταν το τραγικό τέλος μιας μεγάλης ιδέας. Αλλά όχι με ευθύνη των προσφύγων. Θα οφείλεται στον εγωισμό και τη δειλία εκείνων που –έτυχε– να έχουν γεννηθεί σε χώρες με ειρήνη».


Διαβάστε επίσης: Διεθνή Αμνηστία – Ευρωπαϊκή έκθεση: Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται!
εμφάνιση σχολίων