0
3
σχόλια
457
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Αλληγορικά» παραδείγματα γεμάτα σεξισμό και μισογυνισμό, διανέμονται στα σχολεία από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με τις ευλογίες της κυβέρνησης
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
22 Φεβρουαρίου 2020
Η πόρτα του υπουργείου άνοιξε σε παραθρησκευτικές οργανώσεις, ανοίγει ξανά και την πόρτα των σχολείων στους ψευδοεπιστήμονες. Το σχετικό φυλλάδιο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ), είναι ένα παλιότερο τεύχος του περιοδικού της ένωσης «Physics News» και φιλοξενεί ένα σεξιστικό κείμενο,ως αλληγορία προκειμένου «να αντιληφθούν τα παιδιά τις έννοιες της φυσικής» που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες, αφού το φυλλάδιο διανέμει σήμερα στα δημοτικά σχολεία η κυβέρνηση.

Στο φυλλάδιο γίνεται προσπάθεια να εξηγηθούν κάποια παραδείγματα φυσικής με τρόπο αλληγορικό, ο οποίος, όμως είναι εξαιρετικά προσβλητικός απέναντι στις γυναίκες, και γεμάτο σεξιστικά σχόλια ως παραδείγματα.


Στο πρώτο παράδειγμα (Αλληγορία 10η: «Γυναικείες Αντιδράσεις») αναφέρεται το εξής: «Η Μάγδα ανοίγει από μακριά τις πύλες του κάστρου και δίνει διαταγές στους πολεμιστές της να επιτρέψουν την είσοδο στον πολιορκητή!». Το τελικό συμπέρασμα είναι πως «Τελικά το πηνίο δεν ξέρει τι θέλει»!. Στο δεύτερο παράδειγμα (Αλληγορία 8η: «Είμαι χάλια»), παρουσιάζεται ένας διάλογος ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Η γυναίκα αισθάνεται χάλια και κατηγορεί τον άνδρα της για τη μαυρίλα της. Το κείμενο γράφει: «Ο διάλογος συνεχίζεται μέχρι να μαυρίσει κι εκείνος. Όταν χαλάσει λοιπόν κι εκείνος, εκείνη αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα. Όσο πιο χάλια τον κάνει, τόσο λυτρώνεται από την μαυρίλα που κουβαλάει». Μάλιστα, συμβουλεύει τα παιδιά το εξής: «Την άλλη φορά που θα μπλεχτείτε σε αψιμαχίες να γνωρίζετε, πως αν δεν εισπράξετε μέρος της αρνητικής αυτής ενέργειας, η άλλη πλευρά δεν αποφορτίζεται».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ένωση Ελλήνων Φυσικών πέφτει σε ατοπήματα που προσβάλλουν τον ορθολογισμό, την κριτική σκέψη αλλά και την ίδια την επιστήμη, διαδίδοντας ψευδοεπιστημονικές θεωρίες, ενώ έχει καταγγελθεί πολλάκις από πανεπιστημιακούς. Το 2019, η εκπομπή της ΕΡΤ, Άλλη Διάσταση, ανέδειξε το θέμα, φιλοξενώντας καθηγητές πανεπιστήμιου που ζητούσαν επίμονα να πάψουν να έχουν πρόσβαση στα σχολεία όσοι διαδίδουν ψευδοεπιστημονικές θεωρίες. Με παρέμβασή του στην εκπομπή ο τότε υπουργός Κ. Γαβρόγλου έκανε σαφή την απόφαση να μην ξανασυνεργαστεί το υπουργείο με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) αν δεν αποχωρήσουν από τη διοίκησή του τα πρόσωπα που εκφράζουν δημόσια ψευδοεπιστημονικές απόψεις και πρακτικές.
 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕΦ πέφτει σε ατοπήματα που προσβάλλουν τον ορθολογισμό, την κριτική σκέψη αλλά και την ίδια την επιστήμη, διαδίδοντας ψευδοεπιστημονικές θεωρίες  

Το σχετικό σεξιστικό φυλλάδιο έκανε την εμφάνισή του στα σχολεία, λίγο καιρό μετά την καταδίκη των πολιτικών της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία και την «καλλιέργεια εθνικής συνείδησης» στους μαθητές, καθώς οι πρακτικές αυτές «έρχονται σε αντίθεση με τις συστάσεις της Ε.Ε. για την προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας».


Διαβάστε επίσης:
Ρατσιστικές, ομοφοβικές κατηχήσεις και αποβολή «άθεης» μαθήτριας
Κομισιόν κατά Κεραμέων για «εθνική προπαγάνδα» στα σχολεία
εμφάνιση σχολίων