0
5
σχόλια
172
λέξεις
VISUALISM
Σαν ένα ατελείωτο καλοκαίρι βιώνουν φέτος οι Φινλανδοί τον χειμώνα στην πατρίδα τους. Και δεν είναι οι μόνοι
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
22 Φεβρουαρίου 2020
«Ένας μεγάλος αριθμός κύκνων έμειναν στην Φινλανδία φέτος τον χειμώνα». «Οι αρκούδες του ζωολογικού κήπου στο Ελσίνκι ξύπνησαν φέτος νωρίς από την χειμερία νάρκη τους». «Οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν φέτος καλοκαιρινά σκηνικά στην καρδιά του χειμώνα». Αυτές είναι ειδήσεις σε Φινλανδικές εφημερίδες όπως η Helsinki Times.

Τα πουλιά δεν χρειάστηκε να αποδημήσουν, οι αρκούδες έμειναν «αύπνες», οι Φινλανδοί είδαν ένα «ζεστό χειμώνα» χωρίς πολύ χιόνι βλέποντας το θερμόμετρο να κολλάει σε βαθμούς γύρω του μηδενός (κατά μέσο όρο ο Γενάρης κύλησε με -1,1 Κελσίου). Είναι άλλωστε «ο πιο ζεστός χειμώνας στην Ευρώπη».

«Η έλλειψη χιονιού και ο ζεστός καιρός είναι χωρίς προηγούμενο» λέει στην εφημερίδα Helsinki Times η Mika Rantanen, μετεωρολόγος στο Finnish Meteorological Institute, ενώ οι ορνιθολόγοι παρατηρούν τα πουλιά να καλοπερνάνε σε λίμνες που δεν πάγωσαν. Σύμφωνα με επιστήμονες όπως ο Marko Pohjoismäki από τον οργανισμό BirdLife Finland φέτος παρέμεινε ο διπλάσιος πληθυσμός ειδών στη χώρα χωρίς να αναγκαστεί να μεταναστεύσει σε θερμότερα κλίματα.