0
1
σχόλια
480
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Επιμέλεια Χ. Λακταρίδης
 
DOCTV.GR
29 Ιανουαρίου 2020
Κάτι νέο έρχεται από φέτος να προστεθεί στον φεστιβαλικό χάρτη της Αθήνας: το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Νέους Δημιουργούς: Στιγμές Αλήθειας. Σ’ αυτή την πρώτη διοργάνωση, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δίνει βήμα προβολής στους νέους Έλληνες ντοκιμαντερίστες. Το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για νέους δημιουργούς θα διεξαχθεί από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο Νίκος Κούνδουρος, στέγη της ΕΕΣ. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην ανακαινισμένη, ψηφιακά εξοπλισμένη (DCP) αίθουσα προβολών της Εταιρείας, με ελεύθερη είσοδο.

Θα προβληθούν 20 ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής και θα επακολουθεί συζήτηση. Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό της γκάμας του ελληνικού ντοκιμαντέρ σήμερα αλλά και των θεματικών που απασχολούν τους σύγχρονους ντοκιμαντερίστες: το προσφυγικό και το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα της εποχής μας μοιάζει να κυριαρχεί θεματικά, αλλά θα δούμε ακόμα ταινίες για την μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη για καλλιτέχνες με αναπηρίακαι ανθρώπους με προβλήματα όρασης, για τα βασανιστήρια από τη χούντα (μέσα από την μαρτυρία του Περικλή Κοροβέση), τους αγνοούμενους της Κύπρου τα εγκλήματα των Ναζί την ΕΑΜική Αντίσταση. Αλλά και ντοκιμαντέρ για ξεχωριστούς έρωτες επί Κατοχής, για υπεραιωνόβιες γιαγιάδες στην Ευρυτανία, για τρυφερούς παππούδες στην Ηπειρο, για υπερήλικα ζευγάρια στην Ικαρία, για ξεχωριστούς βοσκούς που τραγουδάνε ακόμα και για Αμοργιανούς που προβλέπουν τον καιρό.

Όπως άλλωστε σημειώνει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΣ Τώνης Λυκουρέσης: η κινηματογραφική διείσδυση στον χώρο και η καταγραφή της ανθρώπινης συμπεριφοράς μαζί με τα απρόβλεπτα ηχητικά τοπία εντός και εκτός κάδρου, όλα συνθέτουν το υλικό σώμα του ντοκιμαντέρ, συχνά τραυματικό αλλά πάντα αποκαλυπτικό  στα μάτια των θεατών.

Ταινίες τους θα μας δείξουν οι: Θανάσης Νεοφώτιστος, Χάρης Ραφτογιάννης, Χάρης Γιουλάτος, Βίβιαν Παπαγεωργίου, Τίμων Κουλμάσης, Νίκος Πηλός, Γρηγόρης Βαρδαρινός, Άγγελος Ράλλης, Βίκη Αρβελάκη, Μάρω Αναστοπούλου, Χρύσανθος Κωνσταντινλιδης, Ιωάννα Νεοφύτου, Δημήτρης σταμάτης, Θάνος Τσάντας, Άννα Αντωνοπούλου, Γιώργος Μπισδίκης, Λουκάς Παλαιοκρασάς, Σταύρος Πετρόπουλος, Αντώνης Κιτσίκης, Ξενοφώντας Βαρδαρός και Γιάννης Ξύδας.

Στη διάρκεια των τετραήμερων προβολών θα γίνουν δύο ανοιχτές συζητήσεις με θέματα: Το Κινηματογραφικό Ντοκιμαντέρ Σήμερα: Παραγωγή, διανομή και προβολή του και Ο ρόλος του σεναρίου στο ντοκιμαντέρ.

Στη Τελετή Λήξης η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει τρία βραβεία σκηνοθεσίας για την ενθάρρυνση των νέων δημιουργών ντοκιμαντέρ. Τα βραβεία θα είναι χρηματικά και η γλυπτική τους σύνθεση ανήκει στην επώνυμη γλύπτρια Χάρης Παπαδόπουλος. Μια σύνθεση της ίδιας γλύπτριας θα δοθεί τιμητικά σε όλους τους συμμετέχοντες. Η αφίσα και το διαφημιστικό σποτ της εκδήλωσης έγιναν από τον Νίκο Ζάππα.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών επιθυμεί να δώσει μια ευκαιρία σε νέους σκηνοθέτες ταινιών τεκμηρίωσης να δείξουν την δουλειά τους, σε μια εποχή που ενώ το ντοκιμαντέρ γνωρίζει μια μεγάλη άνθηση, συνεχίζει να μην έχει τη διανομή που του αξίζει. Όπως άλλωστε σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΕΣ Χάρης Παπαδόπουλος: μέριμνα της ΕΕΣ είναι η στήριξη του ντοκιμαντέρ ως κινηματογραφικού είδους με κάθε τρόπο. Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι οι προτάσεις-παρεμβάσεις της για το νέο σχέδιο νόμου. Το Φεστιβάλ είναι μόνο η αρχή. Στα σχέδια της Εταιρείας είναι και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες.


Info: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Για Νέους Δημιουργούς: Στιγμές Αλήθειας. 31/01 έως 03/02. Αίθουσα Νίκος Κούνδουρος, Τοσίτσα 11 στα Εξάρχεια. Ελεύθερη Είσοδος. 
Δείτε το video εδω.
εμφάνιση σχολίων