0
1
σχόλια
299
λέξεις
CULTURE
Η μεγάλη έκθεση του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη του 20ου αιώνα, σε συνεργασία με το Tate Modern, έρχεται στην Ελλάδα
 
DOCTV.GR
29 Ιανουαρίου 2020
Είναι γνωστός και ως «ο γλύπτης του μαγνητισμού, του ήχου και του φωτός» αφού τέχνη και επιστήμη σε συγκερασμό, δημιουργούν τα έργα του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, 1925-2019). Θεωρείται από τους πιο γνήσιους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης ενώ έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο καινοτόμα έργα τέχνης του 20ου αιώνα. Έχει επηρεάσει πολλούς σημαντικούς εικαστικούς, όπως ο Olafur Eliasson, ενώ έργα του συνέλλεγε ακόμα και ο Τζον Λένον. Οι Financial Times τον χαρακτηρίζουν ως «δημιουργό που προκαλεί τη βαρύτητα».

Σχεδόν 70 έργα που καλύπτουν το δημιουργικό του σύμπαν από τη δεκαετία του ‘50 ως και του ’80, εκτέθηκαν στο Μουσείο Tate, του Λονδίνου, σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του καλλιτέχνη στη Βρετανία. Την έκθεση αυτή μπορούμε να παρακολουθήσουμε κι εμείς προσεχώς, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνες.
 

Είναι η τελευταία έκθεση που σχεδιάστηκε με συμμετοχή του ίδιου καλλιτέχνη και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων του Takis διεθνώς  

Ο Takis θεωρούσε τα κυκλαδικά ειδώλια μια διαρκή πηγή έμπνευσης ενώ στην πρώιμη γλυπτική του είναι εμφανής η άμεση επιρροή των αρχαίων κυκλαδικών αντικειμένων αλλά και των σύγχρονων γλυπτών του Alberto Giacometti, του Αlexander Calder και του Picasso. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα έργα του Τakis θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη με τις κυκλαδικές αρχαιότητες που αγαπούσε.

Η σύλληψη της έκθεσης είναι του γνωστού Βρετανού κριτικού και φίλου του Takis Guy Brett και του Michael Wellen, επιμελητή διεθνούς τέχνης της Tate Modern. Είναι η τελευταία που σχεδιάστηκε με συμμετοχή του ίδιου καλλιτέχνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2019 και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για τον Takis διεθνώς.


Info: Έκθεση ΤAKIS, από 20 Μαΐου μέχρι 25 Οκτωβρίου 2020, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
εμφάνιση σχολίων