0
1
σχόλια
393
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ενάντια στο νόμο και κατευθείαν βγαλμένη από τον Μεσαίωνα η αφίσα κατά των αμβλώσεων σε σταθμούς του μέτρο, η οποία τελικά θα αποσυρθεί
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Ιανουαρίου 2020
«Ήξερες ότι από την 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. Διάλεξε τη ζωή».

Αντιδράσεις προκάλεσα οι αφίσες κατά των αμβλώσεων που εμφανίστηκαν σήμερα σε χώρους του Μετρό. Η καμπάνια για τα «αγέννητα παιδιά» αναρτήθηκε σε 17 σταθμούς με σκοπό να παραμείνει για δύο εβδομάδες. Το ίδιο ακριβώς πόστερ είχε τυπωθεί και στο εξώφυλλο της εφημερίδας SporTime στις 29 Δεκεμβρίου. Αφορμή για το πρωτοσέλιδο ήταν η «ημέρα του αγέννητου παιδιού», η οποία θεσμοθετήθηκε από την Ιερά Σύνοδο.

Υπεύθυνος φορέας της διαφήμισης είναι το κίνημα «Αφήστε με να ζήσω», το οποίο τάσσεται ανοικτά κατά των αμβλώσεων. Στο κίνημα συμμετέχουν «19 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών» και η «Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ)». Στόχος του, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα, είναι «η προώθηση του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής από τη σύλληψή της και η προάσπιση των δικαιωμάτων του αγέννητου παιδιού», όπως και «η αποτροπή των εκτρώσεων μέσω της σωστής ενημέρωσης».

Οι αμβλώσεις στην Ελλάδα, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα: Το αίτημα για διαφήμιση εγκρίθηκε όμως από το εμπορικό τμήμα της εταιρείας ΣΤΑΣΥ ΑΕ η οποία δήλωσε ότι πρόκειται για μια διαφήμιση όπως όλες οι άλλες που μπαίνουν σε χώρους του Μετρό με τη δικαιολογία ότι στην αφίσα δεν υπήρξε ξεκάθαρη αναφορά στις αμβλώσεις, οπότε κρίθηκε ότι δεν προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. «Να θυμίσουμε πως προσφάτως φιλοξενήθηκε αφίσα και του vegan κινήματος όπου και είχαμε αντιδράσεις από την άλλη πλευρά. Συνέβη ο,τι γίνεται και με τις υπόλοιπες διαφημίσεις που φιλοξενούμε…». Όμως ο βιγκανισμος δεν καταστρατηγεί τους νόμους του κράτους, σε αντίθεση με τη θέση απέναντι στις αμβλώσεις στην Ελλάδα, οι οποίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (Νόμος 1609/1986, σε ισχύ από τις 3 Ιουλίου 1986)...

Η αφίσα προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις με ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν ταχθεί υπέρ του νομοθετημένου δικαιώματος της γυναίκας να ορίζει η ίδια αν θέλει να γίνει μητέρα ή όχι.

Τελικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν οι αφίσες κατά των αμβλώσεων αφού το υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι «Ο έλεγχος και η έγκριση του περιεχομένου των διαφημίσεων που αναρτώνται στους χώρους του Μετρό, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Την αρμοδιότητα αυτή οφείλει να την ασκεί με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση».


Διαβάστε επίσης: 178 βουλευτές κατά της απαγόρευσης διακρίσεων
εμφάνιση σχολίων