0
1
σχόλια
366
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
49 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους ενώ ασκούσαν το επάγγελμά τους. Και σχεδόν 400 είναι στη φυλακή
 
PRESS
18 Δεκεμβρίου 2019
49 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν φέτος, 389 βρίσκονται στη φυλακή και 57 κρατούνται όμηροι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, που εξετάζει την θανατηφόρα βία και την καταχρηστική αντιμετώπιση απέναντι στους δημοσιογράφους ανά τον κόσμο, δίνοντας στη δημοσιότητα τον σχετικό απολογισμό κάθε χρόνο από το 1995.

Η δημοσιογραφία παραμένει επικίνδυνο επάγγελμα, αλλά ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν φέτος είναι ο χαμηλότερος τα τελευταία 16 χρόνια. Σύμφωνα με την έκθεση οι δολοφονίες δημοσιογράφων μειώθηκαν σε σχέση με το 2018, αυξήθηκαν όμως οι φυλακίσεις καθώς και οι διώξεις τους, σε πολλές χώρες που δεν βρίσκονται σε πόλεμο. Η έκθεση διευκρινίζει πως τα στοιχεία για τις δολοφονίες αφορούν μόνο εκείνες τις περιπτώσεις, στις οποίες ο θάνατός τους συνδέεται άμεσα, βάσει στοιχείων, με τη δημοσιογραφική τους δραστηριότητα.


ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:
- 49 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν ενώ ασκούσαν το επάγγελμά τους σε όλο τον κόσμο το 2019, από 86 που ήταν το 2018.

- Οι μισοί και πλέον εξ αυτών (29) δολοφονήθηκαν σε χώρες όπου επικρατεί ειρήνη και πάνω από το 60% έγιναν στόχος ηθελημένα.

- Ούτε ένας δημοσιογράφος δεν έχασε τη ζωή του κάνοντας ρεπορτάζ στο εξωτερικό: όλοι όσοι δολοφονήθηκαν έπεσαν θύματα επιθέσεων στις ίδιες τους τις χώρες.

- Ο αριθμός των λειτουργών του Τύπου που δολοφονήθηκαν έχει να υπάρξει τόσο χαμηλός όσο φέτος, από το 2003.

- Οι χώρες όπου σκοτώθηκαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι παγκοσμίως φέτος είναι η Συρία (10), το Μεξικό (10), το Αφγανιστάν (5), το Πακιστάν (4) και η Σομαλία (3).

- Ως περιοχή υψηλού κινδύνου για δημοσιογράφους θεωρείται ευρύτερα η Λατινική Αμερική. Εκεί 14 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2019, αριθμός που ισούται με το σύνολο των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία, η Υεμένη και το Ιράκ.

-  Οι φυλακίσεις δημοσιογράφων παρουσιάζουν αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2018.

- Συνολικά, 389 δημοσιογράφοι βρέθηκαν το 2019 πίσω από τα σίδερα, με κατηγορίες που σχετίζονταν άμεσα με τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα. 120 εξ αυτών βρίσκονται φυλακισμένοι στην Κίνα, 34 στην Αίγυπτο, 32 στη Σαουδική Αραβία, 26 στη Συρία, 25 στην Τουρκία και 25 στο Βιετνάμ.

 
Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Η ελληνική κοινωνία σε σύγχυση
ΕΡΕΥΝΑ: Ελλάδα, η 2η πιο απογοητευμένη από τη Δημοκρατία
εμφάνιση σχολίων