0
5
σχόλια
263
λέξεις
CULTURE
«Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» στο Μπενάκη
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
19 Δεκεμβρίου 2019
 Το κυκλαδικό παρελθόν ζωντανεύει, με τη μεγάλη έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», που φέρνει πάνω από 150 σπάνια αντικείμενα που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του πολιτισμού της συγκεκριμένης εποχής.

Η συλλογή περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, που συγκεντρώνονται για πρώτη φορά, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο. Τα ευρήματά του  αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τις ταφικές πρακτικές, την κοινωνική οργάνωση και την τέχνη στις Κυκλάδες των τελευταίων αιώνων της 2ης χιλιετίας π.Χ.
 

Οπτικοακουστικές παραγωγές χωρισμένες σε ενότητες, μας βάζουν στο κλίμα της ζωής της εποχής των Μυκηναίων  

Εκτός από την Τήνο, στην έκθεση περιλαμβάνονται αρχαία έργα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα. Οπτικοακουστικές παραγωγές χωρισμένες σε ενότητες, μας βάζουν στο κλίμα της ζωής της εποχής των Μυκηναίων, που ενέπνευσε τη δημιουργία της Οδύσσειας και της Ιλιάδας.


Η έκθεση είναι μια συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και του Μουσείο Μπενάκη. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2019 στην Τήνο, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, προσελκύοντας 23.000 επισκέπτες.


Info: «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», έως 3 Μαρτίου 2020, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, Πέμπτη - Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή - Σάββατο: 10:00 - 22:00.


Διαβάστε επίσης: Η πρώτη έκθεση της Λένας Κιτσοπούλου
εμφάνιση σχολίων