0
1
σχόλια
323
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Αντίο στη μείωση φόρων-εισφορών, ενίσχυση κρατικών εσόδων και Κοινωνικού Κράτους για μια από τις ελάχιστες χώρες που σταθερά αυξάνει την παραοικονομία
 
PRESS
17 Δεκεμβρίου 2019
Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εμφανίζει την παραοικονομία ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των εθνικών οικονομικών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι, αν δεν περιοριστεί η παραοικονομία της Ελλάδας έστω στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε τινάζονται στον αέρα τα σχέδια για μείωση φόρων-εισφορών και ενίσχυση των κρατικών εσόδων και του Κοινωνικού Κράτους.
 

Στην Ελλάδα η παραοικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του 30%, ενώ περιλαμβάνεται στις λίγες χώρες που η παραοικονομία διευρύνεται σταθερά  

Στις «αναπτυγμένες» χώρες της Ε.Ε., η παραοικονομία διαμορφώνεται στο 10-20% κατά μέσο όρο, ενώ στις «αναδυόμενες» ανεβαίνει στο 30-35%. Στην Ελλάδα η παραοικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του 30%, ενώ περιλαμβάνεται στις λίγες χώρες που η παραοικονομία διευρύνεται σταθερά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 -σε αντίθεση με άλλες χώρες στις οποίες η παραοικονομία ενισχύθηκε τη διετία 2008- 2010, αλλά υποχώρησε μετά, στα προ κρίσης επίπεδα. Το 2000 η παραοικονομία στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο 28,1% του ΑΕΠ, το 2008 είχε διευρυνθεί στο 31% και το 2016 στο 30,2%.

Οι επιπτώσεις της παραοικονομίας Όσο μεγαλύτερη έκταση έχουν οι γκρίζες οικονομικές δραστηριότητες, τόσο αδυνατίζουν τα δημόσια έσοδα κι όσο διευρύνεται το «κενό» στους φόρους, τόσο περιορίζονται οι πόροι για την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η παραοικονομία, τόσο μεγαλύτερα είναι τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις να παραμένουν σε μικρό μέγεθος έτσι ώστε να περνάνε κάτω από τα «ραντάρ» των ελεγκτικών οργάνων.

Προφανή είναι και τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας. Από τη μια αλλοιώνονται όλα τα στατιστικά στοιχεία, με βάση τα οποία σχεδιάζονται και εφαρμόζονται στρατηγικές για την απασχόληση, από την άλλη ενισχύεται η «στρατιά» των κακοπληρωμένων, ανειδίκευτων και ανασφάλιστων εργαζομένων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χαμηλή ποιότητα των θεσμών, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, μονοπώλια και ολιγοπώλια, η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, η βαριά φορολογία σε συνδυασμό με την αδύναμη εφαρμογή της, είναι τα βασικά αίτια για την έκταση της παραοικονομίας.
εμφάνιση σχολίων