0
8
σχόλια
291
λέξεις
VISUALISM
Μουσείο Prado και WWF «πειράζουν» διάσημους πίνακες και προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
10 Δεκεμβρίου 2019
Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και το ισπανικό μουσείο Prado, αποφάσισαν να συνεργαστούν τονίζοντας με έναν πρωτότυπο τρόπο τους κινδύνους που διατρέχει ο πλανήτης. Έτσι «πειράζουν» διάσημους πίνακες καλλιτεχνών όπως ο Velázquez και ο Goya, με σκοπό να προβληματίσουν το κοινό σχετικά με την άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων, την εξαφάνιση των ειδών, το κοινωνικό δράμα των κλιματικών προσφύγων και τις επιπτώσεις τις ακραίας ξηρασίας σε ποτάμια και καλλιέργειες. Για να τονίσουν τη σπουδαιότητα των θεμάτων, επέλεξαν τέσσερα διάσημα έργα τέχνης από την συλλογή του Μουσείου και απεικόνισαν πώς θα έμοιαζαν τα θέματα των πινάκων αν τα είχε επηρεάσει η κλιματική αλλαγή.

- Ο πίνακας Felipe IV a Caballo (Philip IV on Horseback) του Diego Velázquez χρησιμοποιήθηκε για να τονιστεί το πρόβλημα της συνεχούς αύξησης στην στάθμη της θάλασσας. Ο Φίλιππος ΙV ξαφνικά βρέθηκε αντί να τρέχει στη γη καβάλα στο άλογό του, να το ιππεύει ενώ εκείνο κολυμπά.

- Ο πίνακας El quitasol (The Parasol) του Francisco de Goya, χρησιμοποιήθηκε για να αντικατοπτρίσει το κοινωνικό δράμα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω της κλιματικής αλλαγής.

- Την απεικόνιση της επίδρασης που έχει η έντονη ξηρασία σε καλλιέργειες και ποτάμια, αντικατοπτρίζει το έργο El paso de la laguna Estigia (Landscape with Charon Crossing the Styx) του Joachim Patinir, το δροσερό τοπίο του οποίου φαίνεται πλέον να έχει «στεγνώσει» εντελώς.

- Το έργο Niños en la playa (Boys on the Beach) του Joaquín Sorolla, μετά την «παραποίηση», αποκτά τραγική χροιά καθώς αναδεικνύει την εξαφάνιση των ειδών που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή.