1
1
σχόλια
455
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
DOCTV.GR
4 Δεκεμβρίου 2019
Η 13η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών ταινιών που πραγματοποιεί το Κέντρο Επιστημών και Τεχνών CAID Center, ξεκίνησε από τη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος και θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 9 του μήνα.

Έχοντας σαν θέμα Τα Ζώα και τη Κλιματική Αλλαγή, περιλαμβάνει πάνω από 60 επιστημονικά ντοκιμαντέρ, με ποικίλες θεματικές, όπως την εξέλιξη της τεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας, τα μυστικά του διαστήματος, τη σημασία της ατμόσφαιρας για τον πλανήτη μας, την ευφυία και τις πνευματικές ικανότητες των ζώων, τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με τους ανθρώπους, τη πάλη κάποιων ανθρώπων απέναντι στους εθισμούς και τις εξαρτήσεις με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, τη θετική επιρροή της αγάπης στο σώμα μας και στον εγκέφαλό μας, τις τελευταίες εξελίξεις στη νοήμονα ρομποτική και στη προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου είδους, υπερανθρώπου, τα άγνωστα, σαρκοφάγα μαρσιποφόρα της Αυστραλίας, τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τη δισυπόστατη φύση των υπόγειων καταστροφικών δυνάμεων του πλανήτη, τις αποστολές των Apollo της NASA στον αγώνα δρόμου με τη Σοβιετική Ένωση και τα επιτεύγματα της διαστημικής μηχανικής που επέφεραν, τις νέες γνώσεις σε σχέση με τον ακραίο κόσμο του αστέρα του Ήλιου και των πλανητών Πλούτωνα και Δία, τον τεράστιο υδάτινο κόσμο του πλανήτη μας που δεν δικαιολογεί καθόλου την ονομασία του, ως Γη, τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων σε ένα ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπακώστα, αλλά και τα μυστήρια ενός Κελτικού τάφου.

Το φεστιβάλ θα κλείσει το βράδυ της Δευτέρας με τις βραβεύσεις Καλύτερης Ταινίας, Βραβείου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Καλλιτεχνικού Βραβείου, Βραβείου Επιστήμης και Επικοινωνίας και Βραβείο Κοινού. Τη Κριτική Επιτροπή αποτελούν οι: Αλεσάντρο Γκριφίνι (Πρόεδρος του International Association for Media in Science), Μαρία Φασέιρα και Μαρίνα Γκριφίνι.

Στόχος του φετινού Φεστιβάλ είναι μας φέρει σε επαφή με θέματα που αφορούν την πανίδα και τη μεταβολή του κλίματος σε παγκόσμια κλίμακα. Πιο συγκεκριμένα, πάντοτε η φιλοδοξία του Κέντρου Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης είναι να συμβάλλει στην έγκυρη και ορθή μετάδοση της γνώσης που παράγεται και ιδανικότερα στη δημιουργία μιας ισχυρής Κοινωνίας Πολιτών που σκέφτεται και συμμετέχει ενεργά στους διαλόγους που λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια κοινότητα για τα επιμέρους ζητήματα.

Το Φεστιβάλ από την πρώτη του κιόλας διοργάνωση το 2006, φροντίζει εκτός από το απολαυστικό μέσο του κινηματογράφου, να πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις (ομιλίες, μαθητικές προβολές, εκθέσεις, συνδιοργανώσεις διαλέξεων με Πανεπιστήμια και συνεργασίες με μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού), που βοηθούν στην πιο αποτελεσματική διάδοση της επιστημονικής γνώσης.

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος γίνεται με ελληνικούς υπότιτλους, είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, εδώ. Το event στο Facebook εδώ.

Info: 130 Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών. 5 με 9 Δεκεμβρίου στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιεράς Οδού 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Στάση Μετρό: Κεραμεικού). Είσοδος Δωρεάν.
εμφάνιση σχολίων