0
1
σχόλια
416
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Τρεις πόλεις της Ευρώπης συναντιούνται μέσα από τρία μουσικά έργα, στη Στέγη
 
DOCTV.GR
11 Δεκεμβρίου 2019
Πώς μπορείς να αλλάξεις τον ήχο της πόλης σου; Τρεις συνθέτες και μία video artist, εξερευνούν το ερώτημα με τρία διαφορετικά έργα που ερμηνεύονται παράλληλα σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις: Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία.

Αθήνα, Καρλσρούη και Παρίσι ενώνονται ζωντανά στο έργο ATLAS – A Sound Cartography of Europe, που χαρτογραφεί το αστικό ηχοτοπίο και παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση με τη συνεργασία τριών ευρωπαϊκών οργανισμών (ΖΚΜ, Στέγη, ΙRCAM).
 

Η ορχήστρα πάνω στη σκηνή, έχει όργανα αλλά όχι μουσικούς. Οι ήχοι που ακούγονται μέσα στην αίθουσα συντονίζουν τα όργανα...  

Η αθηναϊκή συναυλία αποτελείται από τη σύνθεση του Δημήτρη Καμαρωτού «Μουσική είναι η πόλη». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έργο-οδοιπορικό ηχογραφήσεων ενός παρατηρητή της πόλης, που στη συνέχεια τη μεταλλάσσει, μέσω των ήχων, σε μια φανταστική εκδοχή της. Η ορχήστρα πάνω στη σκηνή, έχει όργανα αλλά όχι μουσικούς. Οι ήχοι που ακούγονται μέσα στην αίθουσα συντονίζουν τα όργανα, που προσθέτουν με αυτόν τον ασυνήθιστο τρόπο τη δική τους χροιά στο αθηναϊκό ηχοτοπίο. Ταυτόχρονα, σε προκαθορισμένα σημεία, ενσωματώνεται ηχητικό και οπτικό υλικό από τις συναυλίες στην Καρλσρούη και το Παρίσι. Οι τρεις πόλεις ενώνονται σε μία, που ακροβατεί ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, το οργανικό και το τεχνολογικό, καθώς μας προσκαλεί να την βιώσουμε και να σπάσουμε τα σύνορα.

Η συναυλία θα βιντεοσκοπείται και θα προβάλλεται ζωντανά στις άλλες δύο συναυλιακές αίθουσες: ZKM Cube (Καρλσρούη) και Centre Pompidou (Παρίσι). Το κοινό ενδέχεται να βιντεοσκοπηθεί και οι εικόνες να αναμεταδοθούν ζωντανά. Συνθέτες του ATLAS: Carmine Emanuele Cella, Δημήτρης Καμαρωτός, Valerio Tricoli. Η σύλληψη του ATLAS οφείλεται στον συνθέτη, μαθηματικό και ερευνητή Carmine Emanuele Cella.

Το IRCAM (Ινστιτούτο Έρευνας και Συντονισμού Ακουστικής/Μουσικής) είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως, με κύρια δραστηριότητα τη μουσική δημιουργία και την επιστημονική έρευνα. Υπό τη διεύθυνση του Frank Madlener, συγκεντρώνει περισσότερους από 160 συνεργάτες και αποτελεί έναν μοναδικό χώρο όπου συναντώνται η καλλιτεχνική προοπτική με την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία.

Το ZKM (Κέντρο Τεχνών και Τεχνολογίας των Μέσων Καρσλρούης) ιδρύθηκε το 1989 με αποστολή του τη συνέχιση των κλασικών τεχνών στην ψηφιακή εποχή και αποκαλείται επίσης και «ψηφιακό Μπάουχαους». Είναι ένα ίδρυμα για όλα τα μέσα και τα είδη, το οποίο στεγάζει τόσο τις χωρικές τέχνες, όπως είναι η ζωγραφική, η φωτογραφία και η γλυπτική, όσο και τις χρονοεξαρτώμενες τέχνες, όπως ο κινηματογράφος, το βίντεο, η τέχνη με νέα μέσα τεχνολογίας, η μουσική, ο χορός, το θέατρο και η περφόρμανς.
 

Info: ATLAS – A Sound Cartography of Europe 13 Δεκεμβρίου, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση Εισιτ.: 5-7 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων