0
1
σχόλια
324
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Το φημισμένο μιούζικαλ των Άλαν Τζέυ Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ολοκληρωμένη μουσική μορφή του. Το DOCTV.GR είναι χορηγός επικοινωνίας
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
4 Δεκεμβρίου 2019
Ο Χένρυ Χίγκινς, διακεκριμένος καθηγητής φωνολογίας στο Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα, προσπαθεί να μεταμορφώσει την πλανόδια λουλουδού, Ελάιζα Ντούλιτλ, με τη βαριά και ακατάληπτη προφορά, σε κυρία της υψηλής κοινωνίας.

Το Ωραία μου κυρία των Άλαν Τζέυ Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου, ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ολοκληρωμένη μουσική μορφή του από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η ρομαντική ιστορία του καθηγητή και της λουλουδούς μεταφέρεται σε ένα ατμοσφαιρικό καμπαρέ βγαλμένο μέσα από τους πίνακες του Τουλούζ-Λωτρέκ, τα βαριετέ των ταινιών του Φελίνι και τα καμπαρέ του Μπομπ Φόσσι.
 

Το μιούζικαλ πρωτοπαρουσιάστηκε το 1956 στο Μπρόντγουεϊ με την Τζούλι Άντριους και τον Ρεξ Χάρρισον να πρωταγωνιστούν  

Βασισμένο στο θεατρικό έργο του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω Πυγμαλίων, σε κείμενο, στίχους και μουσική του «τρομερού διδύμου του μιούζικαλ» Λέρνερ και Λόου, το θρυλικό μιούζικαλ ανεβαίνει στην εγκεκριμένη εκδοχή για δύο πιάνα, σε μουσική διεύθυνση του Στάθη Σούλη και σε σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα, ο οποίος κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του καθηγητή Χίγκινς. Η μετάφραση στίχων είναι του Δημήτρη Δημόπουλου και η μετάφραση πρόζας της Μαρίας Κυριαζή και του Γιάννου Περλέγκα. Στον ρόλο του τίτλου δύο ανερχόμενες υψίφωνοι της ΕΛΣ, η Βάσια Ζαχαροπούλου και η Χριστίνα Ασημακοπούλου.

Το μιούζικαλ Ωραία μου κυρία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1956 στο Θέατρο Μαρκ Χέλλινγκερ του Μπρόντγουεϊ με την ανερχόμενη Τζούλι Άντριους ως Ελάιζα Ντούλιτλ και τον αστέρα Ρεξ Χάρρισον ως καθηγητή Χίγκινς. Μεταφέρθηκε σε δύο ακόμα σκηνές του Μπρόντγουεϊ και κατέβηκε οριστικά στις 29 Σεπτεμβρίου 1962 μετά από 2.717 παραστάσεις, (αριθμό ρεκόρ για την εποχή). Ανάλογη επιτυχία είχε και η παράσταση στο Λονδίνο, που ανέβηκε στο Ντρούρυ Λέιν το 1958.


Info: Ωραία μου Κυρία, για 26 παραστάσεις από τις 21 Νοεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, ΚΠΙΣΝ. Εισιτ.: 15-25 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων